Nieuws
791267
Nieuws

Praat mee

Roken of drinken tijdens de zwangerschap flink afstraffen?

Een boete, omdat je een drankje nuttigt tijdens de zwangerschap... Of gevangenisstraf, omdat je negen maanden bent blijven roken... Het klinkt erg drastisch allemaal, maar als het aan de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) ligt, wordt dit binnenkort werkelijkheid. Zij pleiten voor een duidelijke wet die ervoor moet zorgen dat ongeboren baby’s al vanaf de bevruchting worden beschermd.

Uit vele onderzoeken is gebleken dat de leefwijze van de moeder tijdens de zwangerschap van grote invloed is op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Zo ook roken en drinken. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een groeiachterstand, vroeggeboorte en wiegendood.

--

Roken tijdens de zwangerschap? Dit is wat er gebeurt

--

De RSJ wenst dan ook dat er een wet moet komen die ongeboren kinderen al vanaf de bevruchting beschermt. Deze houdt in dat vrouwen gedwongen zouden moeten worden te stoppen met roken, drinken en drugsgebruik wanneer ze zwanger zijn. En doen zij dit niet? Dan kan de baby na de geboorte uit huis worden geplaatst. Ook kan worden gedreigd met een dwangsom of zelfs gevangenisstraf.

--

Cadeaus voor rokende, zwangere vrouwen

--

Wat vind jij? Is de gezondheid van de foetus inderdaad belangrijker dan het recht op zelfbeschikking van de moeder? Of is dit gewoon een gevalletje eigen verantwoordelijkheid? Praat mee!