Nieuws/Binnenland
791279812
Binnenland

CDA en PvdA van troon gestoten:

Forum voor Democratie politieke partij met meeste leden

DEN HAAG - Forum voor Democratie is qua ledental de grootste politieke partij in Nederland, meldt het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Op de eerste dag van 2020 had de partij 42.794 leden. De partij groeide flink: vorig jaar telde de partij op 1 januari ruim 30.000 leden.

Voor het einde van het jaar voerde de partij actief campagne om de grootste ledenpartij te worden. „De stormachtige groei van de partij van Thierry Baudet doet denken aan de ledenontwikkeling van de VVD in de jaren zeventig, toen die partij er onder aanvoering van Hans Wiegel in een paar jaar tijd tienduizenden leden bij kreeg”, schrijft het DNPP.

Niet alleen de eigen groei zorgde ervoor dat Forum de grootste werd, maar ook verlies bij grote ledenpartijen CDA en PvdA. Het CDA ging 9,1 procent achteruit, de PvdA verloor 3,2 procent. De grootste verliezer was vorig jaar de SP, die 11,9 procent van haar leden kwijtraakte. Tegen de trend in groeide de Partij voor de Dieren met 7,6 procent en GroenLinks met 5,6 procent.