Nieuws
791318
Nieuws

Hoe Zit Het Nu Echt Met

De melkhype voorbij: Hoe zit het nu écht met melk?

Nederlanders drinken gemiddeld twee glazen melk per week. Maar hoe gezond is dat eigenlijk? Ondanks dat veel mensen groot zijn geworden met de leus ‘Melk, is goed voor elk’, is er de laatste jaren namelijk ook veel negatieve aandacht rondom het zuivelproduct. Om erachter te komen Hoe Het Echt Zit Met Melk zetten voedingsdeskundige Carina Noordervliet en voedingswetenschapper Astrid Postma-Smeets alles over deze witte motor op een rij!

Pronkt er nog steeds iedere dag een glas melk bij jou op de ontbijttafel, maar slaat de twijfel door alle negatieve aandacht toe? Nergens voor nodig, vindt voedingswetenschapper Astrid. “Er duiken de laatste jaren veel onderzoeken op over de gevolgen van melk en melkproducten. Vaak worden harde conclusies getrokken terwijl er in de meeste gevallen nog veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om écht iets te kunnen vaststellen.”

“Een wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat melk slecht is voor onze gezondheid? Dat is er niet! Er is daarom ook geen reden om zuivelproducten resoluut uit je koelkast te bannen. Sterker nog, voor de meeste mensen is het drinken van een glas melk de eenvoudigste manier om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen”, legt Astrid uit.

“Zo bevat melk veel calcium, vitamine D en vitamine B12. Deze voedingsstoffen verlagen niet alleen de kans op verschillende ziektes, maar zorgen ook voor een goede botgezondheid. Natuurlijk kun je deze stoffen ook op een andere manier binnenkrijgen door bijvoorbeeld te kiezen voor meer groenten of zaden. Alleen zul je er dan wél veel meer van moeten eten.”

Melkallergie

Waar sommige Nederlanders het glas melk laten staan vanwege duurzaamheid, dierenwelzijn of omdat ze het niet lekker vinden, zijn er ook mensen die dit zuivelproduct noodgedwongen moeten laten staan vanwege een koemelkallergie of lactose intolerantie.

“Bij lactose intolerantie kunnen mensen de lactose in melk niet goed verteren waardoor ze last krijgen van gezondheidsklachten. Dit gaat echter maar om circa vijf procent van de bevolking. Voor de meeste mensen is een glas melk prima te verteren.”

“Mocht je zuivelproducten toch niet kunnen verdragen, dan is het aan te raden om je eetpatroon met een diëtiste of voedingsdeskundige onder de loep te nemen. Meestal is het niet nodig om helemaal geen melk en melkproducten meer te eten en drinken. Wel kun je natuurlijk ook kiezen voor zuivelvervangers als sojamelk, amandelmelk of geitenmelk”, vervolgt Astrid. “Al weten we niet zeker of deze vervangers dezelfde gezondheidseffecten hebben als een écht zuivelproduct.”

Persoonlijke smaak

Voedingsdeskundige Carina laat het in haar praktijk vooral afhangen van wat mensen lekker vinden. “Ik raad melk niet aan, maar ik raad het ook niet af. Als mensen dol zijn op melk, zie ik geen reden om het van het menu te schrappen. Maar als ze er niets mee hebben, zal ik ze ook zeker niet dwingen om iedere dag een glas melk te drinken.”

“Melk bevat namelijk redelijk wat calorieën en vetten, wat niet heel bevorderlijk is als je bijvoorbeeld aan het lijnen bent”, vindt Carina. Iets waar Astrid het niet helemaal mee eens is. “Melk is een dierlijk product, dus het klopt inderdaad dat melk veel verzadigde vetten bevat, maar melk en yoghurt bevatten óók veel eiwitten die ervoor zorgen dat je langer verzadigd blijft.”

Melk met mate

Carina raadt mensen af om melk door de negatieve publiciteit rigoureus van het menu te schrappen. “Er zijn tot op de dag van vandaag geen wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat melk schadelijk is voor de gezondheid, dus ik zie geen reden om geen melk meer te drinken. Mits je het binnen de perken houdt en niet overdrijft in het zuivelgebruik.”

Iets waar Astrid zich bij aansluit. “Iets waar ‘te’ voorstaat, is nooit goed. Wie twee tot drie zuivelproducten als melk en yoghurt per dag nuttigt, hoeft echt nergens voor te vrezen. Het is juist gezond. Als je maar wél kiest voor een suikervrije variant, uiteraard", aldus Astrid.

Wil je toch minderen? “Probeer dan eens iets anders! Vervang melk bijvoorbeeld eens door amandelmelk. Een beetje variatie kan natuurlijk nooit kwaad”, aldus Carina.

Over Hoe zit het nu écht met..?

Weet jij je weg nog te vinden in het oerwoud van voedinghypes en gezondheidmythes? Wij ondertussen niet meer. En dus gaan we in de rubriek Hoe zit het nu écht met..? samen met onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet en voedingswetenschapper Astrid-Postma Smeets op zoek naar de waarheid achter de gezondheidhype. Zoek je mee? (mail jouw suggestie of vraag naar oproep@vrouw.nl o.v.v. 'Hoe zit het nu echt met [...]')

Eerdere afleveringen van Hoe zit het nu écht met..?