Nieuws/Binnenland
791378
Binnenland

Gouda in spanning: wel of geen moskee?

Heel Gouda wacht in spanning af of de gemeenteraad woensdagavond eindelijk een keuze maakt: wél of géén megamoskee op de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne.

De geruchtmakende soap rond islamitisch centrum El-Wahda (De Eenheid) speelt nu al een jaar. Na vele debatten over vriendjespolitiek, haatpredikers en een afscheidingsmuur voor vrouwen probeert het bestuur van de stroopwafelstad via een vierde poging groen licht te krijgen.

Het plan is tussentijds meerdere malen aangepast: van ‘grootste islamitisch centrum van Europa’ naar een moskee voor 900 bezoekers. Ondanks deze veranderingen lijken voorstanders PvdA, GroenLinks, D66 en Gouda Positief opnieuw onvoldoende steun te krijgen voor een meerderheid.

Souk

Alle oppositiepartijen plaatsen vraagtekens bij de razendsnel wisselende plannen zonder uitgebreide onderbouwing. Gezamenlijk eisen ze woensdagavond opheldering van het stadsbestuur over aanhoudende geruchten dat er een heuse bazaar met winkeltjes en een restaurant moet komen. Zo’n ‘souk’ past niet in het bestemmingsplan, stellen de zeven partijen.

Coalitiepartij VVD is in ieder geval tegen het plan waarbij de gemeente het defensiecomplex aanschaft en deels doorverkoopt aan het moskeebestuur. Fractievoorzitter Ronald Verkuijl: ,,Wij zien liever dat de kazerne naar de hoogste bieder op de markt gaat.”