Nieuws/Binnenland

Eindelijk cao-akkoord Defensie

Door Olof van Joolen

Commandant der Strijdkrachten, Rob Bauer.

Commandant der Strijdkrachten, Rob Bauer.

ANP

Er is een einde gekomen aan het slepende cao-conflict bij Defensie. Bonden en werkgever hebben een akkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden.

Commandant der Strijdkrachten, Rob Bauer.

Commandant der Strijdkrachten, Rob Bauer.

ANP

Belangrijkste punt is een salarisverhoging van 3,5 procent voor 2017. Daarvan is 2,5 procent structureel. Hoewel hij formeel geen rol speelt in het arbeidsvoorwaardenoverleg, is de nieuwe cao een opsteker voor de vorige week aangetreden Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer.

„Het is ongelooflijk belangrijk dat er nu eindelijk een cao is”, reageert Bauer. „Samen met het regeerakkoord waarin opnieuw extra geld voor Defensie is uitgetrokken, geeft de cao perspectief. Voor de organisatie, maar zeker ook voor de mannen en vrouwen bij Defensie.”

Bij de vakbonden wordt gematigd positief gereageerd op het akkoord. Duo-voorzitter Marc de Natris van de Gezamenlijke Officierenverenigingen spreekt van een eerste stap in de goede richting. „In het regeerakkoord is meer geld vrijgemaakt voor defensie. Ook voor personeel. Daarvan is de nieuwe cao een vertaling. Maar we zijn er nog niet”, aldus de preses.

De cao gold binnen de krijgsmacht als een uitgesproken hoofdpijndossier. Sinds 2013 lukte het bonden en werkgever niet een akkoord te komen. Eerder dit jaar trokken de vakorganisaties zelfs helemaal terug van de onderhandelingstafel. Personeel zat op de nullijn en moest dit jaar zelfs inleveren omdat de pensioenpremies stegen.

Het zorgde onder het personeel voor grote ergernis, die duidelijk merkbaar was - recent bijzonder pregnant in het debat rond het mortierongeluk in Mali. Een van de onderwerpen die in de marge hiervan minister Hennis (Defensie) voor de voeten werd geworpen was dat het haar niet was gelukt een cao te laten afsluiten.

Lees meer over

Verslaggever Defensie

Olof023