Nieuws/Buitenland
7923909
Buitenland

Corona: code rood in Z-Korea, ’ongekend krachtige’ maatregelen

Een uitgeputte corona-bestrijder in Zuid-Korea.

Een uitgeputte corona-bestrijder in Zuid-Korea.

SEOUL - Het aantal doden in Zuid-Korea door het nieuwe coronavirus is gestegen naar zeven. In het land zijn nog eens 161 mensen besmet met het virus. In totaal zijn 763 ziektegevallen vastgesteld in het Oost-Aziatische land. Dat hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten maandag naar buiten gebracht.

Een uitgeputte corona-bestrijder in Zuid-Korea.

Een uitgeputte corona-bestrijder in Zuid-Korea.

De meeste nieuwe gevallen (129) zijn gelinkt aan een religieuze beweging in Daegu, de vierde stad van het land. De burgemeester van die metropool heeft eerder de 2,5 miljoen inwoners opgeroepen binnen te blijven.

In Zuid-Korea werd zaterdag de grootste toename van het aantal ziektegevallen tot dusver geregistreerd: 229. De gezondheidsdienst heeft 309 van de 556 ziektegevallen gelinkt aan de Shincheonji-geloofsgemeenschap in Daegu.

Hoogste alarmniveau

President Moon Jae-in kondigde zondag aan dat wordt opgeschaald naar het hoogste alarmniveau voor dergelijke uitbraken: code rood. Hij zei volgens persbureau Yonhap dat de autoriteiten er niet voor zullen terugdeinzen om „ongekend krachtige” maatregelen te nemen om de uitbraak te beteugelen.

De regering heeft de schoolvakanties met een week verlengd en is van plan strakker toezicht te houden op het monitoren van mensen die vanuit China het land binnenkomen.

Buiten China heeft Zuid-Korea het grootste aantal geïnfecteerden met het coronavirus, ook wel COVID-19 genemd, ter wereld.

De situatie in Zuid-Korea wordt ook door andere landen nauwlettend gevolgd. Israël zou een groep Zuid-Koreanen de toegang hebben geweigerd op de luchthaven bij Tel Aviv. Dat had te maken met zorgen over het virus.

In Zuid-Korea werd zaterdag de grootste toename van het aantal ziektegevallen tot dusver geregistreerd: 229.

In Zuid-Korea werd zaterdag de grootste toename van het aantal ziektegevallen tot dusver geregistreerd: 229.

„Aangezien deze maatregel is genomen zonder dat Israël ons daar vooraf over had geïnformeerd, hebben we een klacht ingediend vanwege de overlast voor onze reizigers”, zegt het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. „We hebben gevraagd of ze herhaling willen voorkomen.”

Zuid-Koreaanse christenen die eerder deze maand naar Israël waren gegaan, bleken later het virus het hebben. Ook hun gids is besmet, zegt de Zuid-Koreaanse gezondheidsdienst. Kerken in Daegu en in andere Zuid-Koreaanse steden hebben uit voorzorg diensten geschrapt.

China

Het dodental in China is het afgelopen etmaal tot boven de 2400 gestegen. De Chinese autoriteiten maakten zondag bekend dat in de provincie Hubei 96 mensen zijn gestorven aan de gevolgen van de ziekte. Nog eens 630 inwoners zijn geïnfecteerd geraakt. Daarmee komt het totaal uit op ongeveer 77.000.

Het virus heeft zich verspreid naar meer dan 25 landen. Wereldwijd zijn 2458 mensen overleden aan Covid-19.