Nieuws/Binnenland
792883246
Binnenland

Concert Stones in ArenA afgeblazen na positieve coronatest Jagger

Mick Jagger verlaat het Amstel Hotel en zwaait naar de toegestroomde fans. Op het moment van de foto was nog niet bekend dat de zanger corona had.

Mick Jagger verlaat het Amstel Hotel en zwaait naar de toegestroomde fans. Op het moment van de foto was nog niet bekend dat de zanger corona had.

Amsterdam - Het concert dat The Rolling Stones maandag zouden geven in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam gaat niet door. Frontman Mick Jagger heeft corona en kan daardoor niet optreden, bevestigt een woordvoerder van MOJO.

Mick Jagger verlaat het Amstel Hotel en zwaait naar de toegestroomde fans. Op het moment van de foto was nog niet bekend dat de zanger corona had.

Mick Jagger verlaat het Amstel Hotel en zwaait naar de toegestroomde fans. Op het moment van de foto was nog niet bekend dat de zanger corona had.

Volgens de concertorganisator komt er een nieuwe datum. Gekochte kaarten voor de show blijven geldig.

Jagger ontdekte pas dat hij corona had toen hij al in de Johan Cruijff ArenA was gearriveerd. De 78-jarige zanger had enkele symptomen en testte vervolgens positief, laat de band in een verklaring weten op Instagram. Het gaat waarschijnlijk om milde klachten.

De Stones betreuren het dat het concert niet door kan gaan. „Maar de veiligheid van het publiek, de medemuzikanten en de touringcrew is belangrijker”, aldus de band. De show werd maandag enkele uren voor de start afgeblazen. Sommige fans waren al in het stadion.

VIDEO: Op beelden is te zien hoe fans buiten de ArenA afdruipen.

Jagger laat weten „zo snel mogelijk” terug te willen keren naar Amsterdam om het concert te geven.

Het concert van maandagavond dat nu is afgeblazen maakt deel uit van het Europese SIXTY tournee, naar aanleiding van het 60-jarig bestaan van The Rolling Stones. Het zou de eerste keer in vijf jaar worden dat de Britse band weer in Nederland zou optreden.

Nieuwe datum

De band heeft echter ruimte in de agenda voor een inhaalshow op korte termijn. Bij het kiezen van een nieuwe datum spelen een aantal zaken een rol. Allereerst is daar natuurlijk de aard van de besmetting. Komende vrijdag speelt de band in het Zwitserse Bern, maar dan moet frontman Mick wel weer helemaal fit zijn. Dinsdag 21 juni staat er een show in Milaan op het programma.

Het tourschema in Europa is opgebouwd uit veertien shows; zeven in juni en zeven in juli. Amsterdam was als vierde aan de beurt. De optredens in Madrid, München en Liverpool heeft de band al achter de rug. Het schema is steeds zo opgebouwd dat er drie dagen tussen de shows zitten.

Vrije weken

Aan het eind van juni, na het optreden van zaterdag 25 juni in Londen, hebben de bandleden een week vrij. Pas op zondag 3 juli gaat de tour verder in Londen. Als alleen het optreden in Amsterdam ingehaald moet worden, zou dat dus kunnen in de vrije week.

Er is echter nog een mogelijkheid. Na 3 juli staat de volgende show pas op maandag 11 juli op de rol. Dan zijn The Rolling Stones te zien in Brussel. Als de band het ritme van drie dagen rust tussen twee shows wil aanhouden, kan Amsterdam in die week worden ingepland.

Haken en ogen

De twee opties zorgen ervoor dat de tour zoals gepland gewoon op zondag 31 juli kan eindigen is Stockholm. Aan beide opties zitten natuurlijk haken en ogen. Is Amsterdam de enige show die ingehaald moet worden en is het logistiek mogelijk om op zo'n korte termijn een optreden te regelen? In de Johan Cruijff ArenA vindt op 2 juli Sensation plaats. Hoewel er natuurlijk veel opbouwwerkzaamheden voor het dance-event zullen zijn, moet een Stones-concert op dinsdag of woensdag mogelijk zijn. Na Sensation duurt het tot 14 juli voor er weer een evenement in de Johan Cruijff Arena is; de twee concerten van Ed Sheeran. Na het optreden in Madrid kunnen de Stones in die week Amsterdam aandoen, zonder Sheeran in de weg te zitten.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de Stones er niet zo heel erg mee zitten dat ze in augustus of zelfs september een of meerdere concerten moeten inhalen. Het is dan wel weer zo dat het voetbalseizoen is begonnen en Ajax dan weer thuiswedstrijden speelt. Soms ook doordeweeks vanwege de Champions League. Op 25 september staat er een wedstrijd van het Nederlands elftal gepland.

VIDEO: De stemming was vanmiddag zeer goed, de fans stonden toen al in de rij. Zij wisten toen echter nog niet dat het concert geen doorgang kon vinden.