Nieuws/Binnenland
793066
Binnenland

Celstraf van 35 maanden geëist tegen Laura H.

ROTTERDAM - Jihadbruid Laura H. (21) hoeft wat het Openbaar Ministerie betreft niet terug naar de gevangenis. Het Openbaar Ministerie eiste vanmiddag een gevangenisstraf tegen haar van 35 maanden, waarvan 24 voorwaardelijk. Ze zat een jaar in voorarrest. Die wordt van de straf afgetrokken.

Wel moet Laura H. zich van het OM houden aan een waslijst aan voorwaarden. Zo mag ze onder meer gedurende een proeftijd van drie jaar geen contact hebben met mensen met een jihadistisch gedachtengoed, niet in de buurt van een grens komen, en geen contact hebben met de media.

Volgens het OM staat vast dat Laura H. in september 2015 samen met haar man en kinderen afreisde naar Irak en Syrië om zich aan te sluiten bij IS, en maakte ze zich schuldig aan het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

Het OM noemt haar bewering dat ze geen idee had wat er gaande was in Syrië „ongeloofwaardig”, en ziet haar niet als het naïeve vrouwtje dat alleen maar naar een islamitisch land wilde omdat ze hoopte dat haar man daar gelukkig zou zijn en haar niet meer zou slaan.

In de rechtbank deed Laura H. beurtelings huilerig en helder haar verhaal. Aan het zicht van pers en publiek onttrokken in een grijze cabine, omdat ze als de dood is dat ze wordt herkend door haar voormalige geloofsgenoten. Een voorkeursbehandeling die weinig verdachten in strafzaken weten af te dwingen. Zelfs volgens haar advocaat Michael Pestman is er geen sprake van daadwerkelijke dreigementen.

Laura vertrok in september 2015 met man Ibrahim en haar kinderen naar Turkije, om van daaruit verder te reizen naar Irak en Syrië. Niet omdat ze wilde deelnemen aan de heilige jihad, beweert ze. „Daar was ik helemaal niet mee bezig.” Wat ze wist over IS? „Ik dacht eerst dat het een motorclub was.”

Laura H. hoopte in een islamitisch land niet meer scheef te worden aangekeken omdat ze zich als Nederlandse tot de islam bekeerde. „Ik wilde gewoon gelukkig zijn, een perfect gezin. Compleet.” Volgens Ibrahim zouden ze naar een „neutraal gebied” gaan. Ze had geen idee waar dat was. „Daar hield ik me niet mee bezig”, zei ze meermalen. Ze was bezig met haar gezin, met Facebook, met het ontwijken van de klappen van Ibrahim.

Volgens het OM blijkt nou juist uit die opmerking over een neutraal gebied, dat Laura H. heel goed wist dat er ook een oorlogsgebied was.

De vriend die ze naar Schiphol bracht en de medewerksters van het reisbureau waar ze hun reis boekten schetsen een heel ander beeld dan Laura van zichzelf presenteert. Het was Laura die de reis regelde. Laura die de leiding had. Laura die contact onderhield met mensen in IS-gebied. „Ibrahim zou nooit gegaan zijn als Laura hem niet had overgehaald”, aldus de vriend. Volgens Laura is die vriend juist onbetrouwbaar. „Hij was degene die Ibrahim ronselde.”

Dat ze niet zo onwetend was als ze het zelf doet voorkomen, blijkt volgens het OM ook uit de antwoorden die ze stuurde naar haar vader die haar probeerde over te halen terug te keren. „We hebben een bewuste keus gemaakt en we komen niet terug. Dit is de weg die ik wil volgen.” Nu zegt ze dat ze dat schreef omdat Ibrahim meekeek. Het OM gelooft dat niet, en zegt dat ook uit informatie die ze gaf over strijders die van plan waren om aanslagen te plegen in Europa, blijkt dat ze meer wist dat ze doet voorkomen. Morgen komt de verdediging aan het woord.

H. vertrok in september 2015 naar IS-gebied in Irak, samen met haar man en twee kleine kinderen. Een klein jaar later, in juli 2016, kon ze uit het kalifaat wegkomen. Haar man bleef achter.