Nieuws/Binnenland

Amsterdamse erewacht bij kist Van der Laan

Door Mike Muller

Marcel Antonisse

Amsterdam - Rond de kist van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zullen vrijdag vertegenwoordigers uit de Amsterdamse samenleving een erewacht vormen. Dat meldt de gemeente.

Marcel Antonisse

Vrijdag kan eenieder die wil afscheid nemen van de burgemeester tussen 10.00 uur en 20.00 uur in het Concertgebouw. Elk half uur nemen twee personen daar plaats naast de gesloten kist. Er is een erewacht van Amsterdamse veteranen, de politie, daklozen, gemeentehandhavers en ’nachtvlinders’ Dolly Bellefleur en Jennifer Hopelezz.

„Ik vind het echt een enorme eer om zo de laatste eer te bewijzen aan burgemeester Van der Laan”, schrijft Hopelezz (Richard Keldoulis) op de gemeentesite. „Hij was erg betrokken bij de LHBTQI gemeenschap. Wat een aardige en hartelijke man. Ik heb hem een aantal keer persoonlijk ontmoet. Vlak na de aanslag in een gayclub in Florida afgelopen zomer, ontmoette ik hem weer met de organisatie van de Pride Amsterdam. Hij sprak toen geruststellende woorden over de zichtbare en onzichtbare veiligheid rondom de Pride. Zijn warme steun en inzet betekenden zó veel voor ons.”

Op zaterdag 14 oktober - voorafgaand aan de besloten herdenkingsbijeenkomst in het Concertgebouw - luiden de Amsterdamse gemeentelijke klokkentorens van 12.50 tot 13.00 uur. Op zaterdag om 13.00 uur wordt in Amsterdam een minuut stilte gehouden. Ook het openbaar vervoer staat dan stil. De brandweerauto’s en politievoertuigen in Amsterdam zijn op vrijdag én zaterdag voorzien van een rouwlint.

Burgemeester Van der Laan overleed vorige week donderdag aan de gevolgen van longkanker. Hij werd 62 jaar.

Lees meer over