Nieuws
794069
Nieuws

Virtuele bolletjes voorspellen bezoekers Tour

De Tour de France start komende zaterdag in Utrecht en dat gaat ontzettend veel bezoekers trekken. De Universiteit Utrecht heeft samen met het ingenieursbureau Movares een model gemaakt om de bewegingen van dat publiek te kunnen voorspellen.

De schatting is dat er 600.000 tot 800.000 toeschouwers naar de Grand Départ zullen komen. Omdat de gemeente Utrecht deze mensenmassa een beetje in bedwang wil houden, is er een model met bolletjes ontwikkeld waardoor de stroom aan mensen vooraf al in kaart is gebracht.

Movares heeft hiervoor de virtuele omgeving Reach! ingezet. Deze zogenaamde virtuele omgeving genereert automatisch een 3D-model op basis van gemeentelijke data als straten, bruggen en grachten. Er ontstaat een beeld van het gedrag van de stroom bezoekers door de integratie van simulatiesoftware van de Universiteit Utrecht.

Realiteitsgehalte

Zowel voor 4 juli als voor 5 juli zijn alle objecten van de organisatie ingevoerd voor de voorspelling. Tribunes, dranghekken, toiletten en bewegwijzering zijn zichtbaar gemaakt, waardoor de Utrechtse Tourorganisatie bestaande ideeën hierover konden toetsen. Volgens dr. Roland Geraerts, universitair docent Virtual Worlds aan de Universiteit Utrecht, kan het realiteitsgehalte nog groter. Daarom zullen zij camerabeelden van de mensenstromen tijdens de Grand Départ na afloop naast de simulaties leggen, om te kijken hoe het model nog betere voorspellingen kan maken.

Geraerts blijft echter bescheiden over de rol van simulaties. "Bij de organisatie zit al ontzettend veel expertise over dit soort grote evenementen. Wat wij toevoegen is een tool waarmee het iets gemakkelijker is om met alle betrokken partijen een evenement voor te bereiden."