Nieuws
794153
Nieuws

Praat mee

Groningse columniste Rosa Timmer doet aangifte tegen kruisgrijper

Je loopt een bomvolle kroeg in, in je nieuwste aanwinst: een zomerjurkje. En dan plots, vanuit het niets, grijpt een volslagen onbekende je in je kruis. Het overkwam Rosa Timmer, verslaggever en columniste bij het Dagblad van het Noorden, tijdens een avondje stappen in Groningen. Aangemoedigd door haar Twitter-volgers besloot ze aangifte te doen en dat vast te leggen op video.

Op 13 juni publiceerde Timmer haar column 'Kruisgrijper' in het Dagblad van het Noorden. "Ineens voel ik dat het mis is. Een grote hand gaat achterlangs onder mijn rok door en grijpt in mijn kruis. Dat is niet best."

Twee weken bedenktijd

Als ze bij het personeel aangeeft wat er is gebeurd, reageert niemand. De man mag gewoon in de kroeg blijven. Timmer belt de politie, die aangeeft dat ze een informatiegesprek kan krijgen: "'Om de consequenties voor jou in kaart te brengen als je echt aangifte doet.' Daarna moet ik verplicht twee weken bedenktijd uitzitten voordat ik aangifte mag doen. Ondertussen zit de man nog steeds elke avond in een ander café op zijn kruk. Wachtend tot uw dochter langskomt."

Kruisgrijper

Op de column volgde een storm van reacties. Timmer besloot aangifte te doen. Een traag proces, aldus de columniste. Na een verplichte twee weken bedenktijd mocht ze gisteren aangifte doen tegen de 'kruisgrijper'. De video van haar gang naar de politie zie je hier:

Bekijk de video hier.

Helft Nederlandse vrouwen slachtoffer

Timmer staat echter niet alleen: 45 procent van de Nederlandse vrouwen is slachtoffer geweest van lichamelijk of seksueel geweld. Dat is flink hoger dan het Europese gemiddelde van 33 procent. Nederlandse slachtoffers stappen wel vaker naar de politie dan vrouwen in andere Europese landen, blijkt uit onderzoek van het EU-agentschap voor de grondrechten (2014) onder 42.000 vrouwen uit 28 EU-landen.

Driekwart van onze landgenotes is ooit in aanraking gekomen met seksuele intimidatie: ongewenste aanrakingen, kussen of omhelzingen. Het Europese gemiddelde ligt op 55 procent.

Bedenktijd voor aangifte?

Is dit jou weleens overkomen? Wat vinden jullie van die twee weken bedenktijd die je krijgt voordat je daadwerkelijk aangifte mag doen?

Lees ook