Nieuws/Vrouw

Gezonde, makkelijke en snelle recepten

Maaltijdsalade met freekeh en kersen

Als het heel warm is, houd ik er over het algemeen van om makkelijk en niet te ingewikkeld te eten. Maar het moet wel lekker zijn. Dan is deze maaltijdsalade echt een uitkomst, ook omdat ‘ie zo lekker van tevoren al is klaar te maken. In dit recept maak ik gebruik van Freekeh. Fre-wattuh? hoor ik je denken. Dit is een jonge graansoort die na oogst wordt geroosterd en super voedzaam is. Probeer maar eens!

Ingrediënten voor vier personen

  • 55g pistache
  • 55g amandelen
  • 15g dragon
  • 30g peterselie
  • 30g munt
  • 200g kersen
  • 1 komkommer
  • 10 kerstomaatjes
  • 400g gekookte Freekeh (Souq) (ongekookt is dat ongeveer 150g)
  • 2el extra vierge olijfolie
  • 1el (frambozen)azijn (Foodelicious)
  • versgemalen zwarte peper & zeezout

Bereidingswijze

Zorg dat je begint met het koken van de Freekeh. Ik gebruikte die uit de Souqlijn van Nadia & Merijn en gebruikte ongeveer een kwart pot. Maar ook bij AH is Freekeh te koop, bijvoorbeeld van Artisan. Kook de freekeh volgens de gebruiksaanwijzing, giet af en laat uitstomen.

In de tussentijd rooster je de hele noten in een droge, warme koekenpan. Laat daarna iets afkoelen en hak ik grove stukken. De kruiden snijd je allemaal fijn en gaan in een grote schaal. Ik gebruikte dit keer diepvrieskersen die ik liet ontdooien en uitlekken, maar het allerlekkerst is natuurlijk om verse kersen te gebruiken. Ontpit ze dan en halveer. Doe ze bij de kruiden in de schaal, net als de gehalveerde tomaatjes. De komkommer snijd je door midden (in de lengte) met een theelepel haal je de zaadlijst eruit. Snijd dan in lange repen en die weer in kleine blokjes. Ook de komkommer gaat in de schaal.

Tot slot de freekeh er door scheppen, als ook de noten. Breng de salade op smaak met olijfolie en azijn en met versgemalen peper en wat zeezout. Wil je toch nog iets extra’s bij je goedgevulde salade dan zou ik met dit weer lekker voor een stukje gebakken vis gaan. Eet smakelijk!

Susan Aretz

is community manager, moeder en oprichter van Smulpaapje.nl. Daarnaast schrijft zij aan een kookboek, dat in 2015 gaat verschijnen. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is Susan bezig met wat ze gaat koken, bakken én eten. Hier deelt ze wekelijks haar favoriete recepten met jou. Iedere maand met een ander thema. Dus houd de site goed in de gaten! Heb jij een prangende vraag of een verzoek voor Susan, mail die dan naar vrouwoproep@telegraaf.nl!