Nieuws/Binnenland
794360
Binnenland

'Berecht MH17-verdachten in Nederland'

De verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne moeten in Nederland worden berecht door een nationale rechtbank die opereert met internationale steun.

Daarvoor pleit hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter maandagavond in Nieuwsuur.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders overlegt met onder meer de leden van de Veiligheidsraad over de opties. Dat kan bijvoorbeeld een Nederlandse rechtbank zijn, maar ook een internationaal VN-tribunaal. Sluiter ziet weinig heil in dat laatste omdat erg moeilijk is aan te tonen dat ,,men welbewust driehonderd mensen uit de lucht heeft willen schieten’’. Hij denkt aan het voorbeeld van het Lockerbie-tribunaal, dat de daders berechtte van de aanslag op het PanAm-vliegtuig dat in 1988 neerstortte.

„Nederland heeft een goed georganiseerde rechtspleging op alle niveaus, ook als het gaat om een eerlijk proces voor de verdachte”, aldus de hoogleraar. „Maar dan zullen de overige samenwerkende landen onze rechtsmacht moeten ondersteunen door een verdrag met Nederland.” Een internationaal tribunaal onder de hoede van de Verenigde Naties heeft de voorkeur van Oekraïne, zo zeggen twee toonaangevende politici tegen Nieuwsuur. Koenders zegt nog bezig te zijn „de meest efficiënte optie” te vinden voor de berechting.