Nieuws/Buitenland
794371
Buitenland

Moeder eist veilige abortussen van Kenia

De moeder van een vijftienjarig meisje heeft een zaak tegen de staat Kenia aangespannen omdat vrouwen in het land geen toegang hebben tot veilige abortussen. Het meisje was zwanger geworden na een verkrachting en onderging een illegale zwangerschapsonderbreking, maar werd daardoor ernstig ziek. Het meisje heeft als gevolg van de verprutste abortus een niertransplantatie nodig.

Keniaanse vrouwen die slachtoffer zijn geworden van verkrachting hebben volgens de wet wel het recht om hun zwangerschap te laten afbreken, maar de toegang tot de ingreep is uiterst beperkt. „De Keniaanse regering staat toe dat elk jaar duizenden vrouwen in Kenia nodeloos sterven of ernstige complicaties krijgen door onveilige abortussen en moet daarvoor verantwoordelijk worden gehouden”, zei de advocate van de moeder.

De abortussen worden soms uitgevoerd met breinaalden of door het drinken van chloor. Van alle sterfgevallen van zwangere vrouwen in het land wordt 35 procent veroorzaakt door dergelijke ondeugdelijke praktijken, terwijl dat wereldwijd op 13 procent ligt. Jaarlijks sterven 2600 vrouwen in ziekenhuizen nadat ze elders een abortus hebben ondergaan.

De moeder is niet alleen naar de rechter gestapt. Ze wordt gesteund door de federatie van Keniaanse advocates en twee voorvechters voor vrouwenrechten.