Nieuws/Binnenland
794374
Binnenland

45 rondreizende criminelen aangehouden

De politie heeft tijdens een vierdaagse landelijke actie tegen 'mobiel banditisme' 45 verdachten aangehouden. Van donderdag tot en met zondag speurden elke dag rond honderd agenten naar rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken.

Dit heeft de politie maandag laten weten. De aanpak van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. De dadergroepen komen vaak uit Oost-Europa. De politie hoopt dat de rondreizende criminelen „zich toch ongemakkelijk voelen en vertrekken” door dit soort landelijke acties. De politie voerde controles uit op snelwegen, parkeerplaatsen, in internationale bussen, maar ook op het water en in treinen.

Tijdens de acties werd onder meer een aantal gestolen auto's, 400 blikken babymelkpoeder en 1500 viagrapillen in beslag genomen. Ook hadden sommige arrestanten voor winkeldiefstal geprepareerde tassen en een boel inbrekerswerktuigen bij zich.

Tijdens de actie kreeg de Nederlandse politie informatie van collega's in onder meer Roemenië, Polen en Litouwen. De controles leverden bovendien veel informatie op die in de toekomst gaat helpen criminelen te ontmaskeren en aan te houden, aldus de politie.