Nieuws
794383
Nieuws

AEX valt door Grexitangst

De sterk toegenomen kans dat Griekenland failliet gaat, liet vandaag zijn sporen na op het Damrak. De AEX leed het grootste verlies van dit jaar. Vooral ING en Altice hadden het zwaar te verduren.

De AEX-index sloot 3,5% lager op 477,2 punten. De Midkap-index verloor 2,7% op 711,8 punten.

De overige Europese beurzen keken tegen soortgelijke verliezen aan. Frankfurt en Parijs zakten 3,5% respectievelijk 3,7%.

Beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger toont zich niet verbaasd over de ontwikkeling op de financiële markten. ,,Na de eerste schrikreactie trad herstel op, vooral op de obligatiemarkten. Dat de rentes in Italië en Spanje slechts beperkt opliepen, toont dat de besmettingsvrees meevalt. Beleggers zijn blijkbaar onder de indruk van de vastberadenheid van de ECB, die maandelijks voor €60 miljard obligaties opkoopt."

Zwanenburg verwacht dat de nervositeit op de financiële markten de hele week zal aanhouden. ,,De Europese regeringsleiders blijven benadrukken dat aan Griekenland een eindvoorstel is gedaan, waaraan nagenoeg niet gesleuteld kan worden. De Griekse regering is dus aan zet, maar zal pas een toenaderingspoging doen als de bevolking zondag in het referendum voor de euro stemt."

Afgezien van de ontwikkelingen rond Griekenland kijkt de beleggingsstrateeg voor deze week vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport. ,,Dit komt donderdag al uit, omdat de Amerikaanse markten een dag later dicht zijn."

In de AEX had de Griekse besmettingsangst ING stevig in de greep met een aderlating van 5,5% op €14,63.

Altice gleed 5,3% omlaag naar €125,65. De kabelmaatschappij blijkt nu ook een oogje te hebben op het Britse BT en Telecom Italia. Ahold leverde 4,5% in op €17,19. 

Technisch dienstverlener Imtech eindigde bij de middelgrote fondsen onderaan met een verlies van 4,6% op €3,70. Staalproducent Aperam ging 4,5% onderuit op €37,21.

Volg hier via de LIVEBLOG alle ontwikkelingen rond het noodlijdende Griekenland. 

Wilt u de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kunt u zich hier gratis aanmelden