Nieuws/Buitenland
794398
Buitenland

Gerechtshof VS keurt omstreden injectie goed

Het Amerikaans hooggerechtshof heeft maandag een omstreden dodelijke injectie voor executies goedgekeurd. In de staat Oklahoma werd vorig jaar het middel midazolam als onderdeel van een dodelijke cocktail gebruikt voor de doodstraf. Dat middel is omstreden, omdat het tot wel drie kwartier duurde voor de ter dood veroordeelden daadwerkelijk stierven.

Het hof verwierp dat midazolam zorgt voor een lange, pijnlijke dood. De zaak was aangespannen door drie gedetineerden die ook ter dood zijn veroordeeld. Volgens hen zorgt het middel er niet voor dat de ter dood veroordeelde volledig bewusteloos raakt, waardoor de executie voelbaar is.

„De gevangenen hadden echter geen beschikbare alternatieve executiemethode die minder pijnlijk is”, aldus rechter Samuel Alito van het hooggerechtshof. Vijf van de negen rechters stemde voor goedkeuring.

Oklahoma gebruikt de cocktail, die bestaat uit drie delen, sinds farmaceutische bedrijven de vroegere dodelijke injectie niet meer leveren. Door de uitspraak krijgen de 32 staten waar de doodstraf is toegestaan meer vrijheid om met alternatieve injecties te komen.

Twee tegenstemmers opperden dat het hof moet overwegen of de doodstraf zelf eigenlijk wel grondwettelijk is. Dat is een actueel thema in de VS, omdat de meeste Westerse landen de doodstraf hebben afgeschaft. Een meerderheid van de Amerikanen is voorstander van de doodstraf.