Nieuws
794433
Nieuws

Ryanair vliegt vanaf deze winter op Schiphol

De Ierse prijsvechter Ryanair kan deze winter gaan vliegen vanaf Schiphol. Er zijn zogeheten ´landingsslots´ afgegeven voor 9 vluchten per dag, zo bevestigt slotcoördinator Caroline Ditvoorst aan De Telegraaf.

 Ryanair heeft de koers verlegd naar grotere vliegvelden, in plaats van routes naar kleinere vliegvelden in de periferie. Daarmee hoopt Ryanair ook zakelijke reizigers te trekken, die meer geld in het laatje brengen. Door deze nieuwe strategie gaat Ryanair de concurrentie aan met EasyJet en traditionele maatschappijen als KLM.

Ryanair kan tot 31 augustus beslissen of ze de slots daadwerkelijk gaat gebruiken. Eerder zei commercieel directeur Kenny Jacobs tegen De Telegraaf dat de wens er zeker is om vanaf Schiphol te vliegen, maar dat de luchtvaartmaatschappij moet bekijken waar ze de vliegtuigen in wil zetten. De Ieren zouden ook wel willen samenwerken met KLM, dat het erg moeilijk heeft. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij worstelt om weer winstgevend te worden op de routes in Europa.

Luchthaven Schiphol had de hoop op Ryanair gevestigd als gebruiker van het omstreden vliegveld bij Lelystad, dat over een paar jaar open moet gaan. Nut en noodzaak van de luchthaven zijn niet vastgesteld. Ryanair wil wel een ´package-deal´ maken, waarbij er op beide luchthavens gevlogen wordt. Schiphol heeft tot nu toe altijd ontkend dat er besprekingen zijn tussen hen en Ryanair over een deal.