Nieuws/Binnenland
794441
Binnenland

'Deo in je tas en niet zeuren'

„Kijk, mij maakt het echt niet uit wat iemand aantrekt. Al ga je in je blote kont naar je advocatenkantoor op de Zuidas, prima. Maar dat advies zou nooit van mij komen.” Stylist Fred van Leer moet er wel om lachen, alle Nederlanders die in de war raken als het warm wordt. „Daar gáán we weer, denk ik dan, met die oeverloze discussie over slippertjes en korte broeken.”

Eigenlijk kan alles, stelt Van Leer, als je er maar verzorgd uitziet. „Blote tenen? Tuurlijk, als de voeten en nagels er maar netjes uitzien. Mannen met een korte broek onder een mooi overhemd met colbertje, het kan er geweldig uitzien.”

Voor mensen die de komende dagen - als het kwik overdag rond de 30 graden balanceert - feesten of officiële gelegenheden hebben, zijn er voldoende mogelijkheden voor 'koele kleding', zegt de stylist. „Respect voor de gastheer of gastvrouw moet altijd prioriteit nummer één zijn. Maar een mooi pak in lichte kleuren staat hartstikke netjes.” Liever geen linnen pak, overigens. „Tenzij je stil blijft staan, anders is zo'n pak na één keer zitten en staan gekreukt en slordig.”

Een panty voor vrouwen, die volgens de officiële etiquetteregels verplicht is, mag van Van Leer in de kast blijven. Sterker nog: het liefst ziet hij sowieso alle panty's verdwijnen. „Oh vreselijk die dingen, vooral die huidkleurige.” Verzorgde benen, met een poedertje of glansje erop, zijn veel mooier volgens de stylist.

Eigenlijk vindt Van Leer dat gemopper over het weer maar overdreven. „Binnenshuis is toch airco? Warm is het tóch wel, of je nou een driedelig pak of een fladderjurkje aanhebt. Stop een deodorant in je tas en gewoon gáán. En als je wilt zeuren, blijf je maar lekker thuis zitten.”