Nieuws/Binnenland
794447523
Binnenland

Koudste nacht van het jaar zelfs kouder dan winter

Amsterdam - Het is in de hele winterperiode officieel niet zo koud geweest als afgelopen lentenacht. Op het hoofdstation in De Bilt vroor het in de nacht van dinsdag op woensdag -4,3 graden. In Woensdrecht zakte het kwik woensdagochtend vroeg zelfs naar -6,2 graden, de laagste temperatuur in Nederland dit jaar en dit winterhalfjaar.

De koudste winternacht in De Bilt was op 28 december 2019, toen werd het er -3,4 graden. Het meetstation op vliegbasis Woensdrecht noteerde woensdagochtend vroeg een temperatuur van -6,2 graden. Dit is kouder dan het laagste temperatuur van -6,1 graden, gemeten een dag eerder in de Brabantse plaats.

Het koude weer wordt volgens Weeronline veroorzaakt door een stevige oostenwind die vrij koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land blaast. Komende dagen draait de wind geleidelijk naar het noorden en neemt de bewolking toe. Het gevolg is dat de nachten minder koud verlopen met minima die een paar graden boven nul uitkomen. Na het weekend neemt de kans op nachtvorst weer toe.