Nieuws
794449
Nieuws

De Chinese Muur verdwijnt

Een derde van de Chinese Muur bestaat niet meer. Het gigantische bouwwerk verdwijnt langzaam als gevolg van erosie en menselijk handelen. Dat melden verschillende Chinese media maandag op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd door de China Great Wall Society.

Zware regenval en wind tasten de fundamenten van de muur aan, en planten die op de Muur groeien, maken het bouwwerk zwakker. ,,Sommige wachttorens zijn inmiddels zo aangetast dat ze door één zomerse regenbui weggevaagd kunnen worden", zegt vice-president Dong Yaohui van China Great Wall Society.

Souvenirs

Chinezen die stenen wegbikken en verkopen als souvenir, dragen verder bij aan het verdwijnen van de Muur. Ook toeristen nemen regelmatig clandestien stenen weg. Officieel staan hier hoge boetes op, maar er is geen organisatie die de regels tegen stenenroof handhaaft, aldus Yaohui.

Er is millennia lang gebouwd aan de Muur. De eerste bouwsels dateren al uit de 7e eeuw voor Christus, terwijl de delen van de Muur die vaak op foto's zijn te zien, zijn gebouwd tijdens de Ming Dynastie (14e - 17e eeuw na Chr.). Schattingen over de lengte van de Muur lopen uiteen van 9.000 tot 21.000 kilometer.