Nieuws/Binnenland
794454733
Binnenland

Coronacrisis: vrijdag 19 februari

LIVE | Kuipers ziet ’vreemde situatie’ vol onzekerheden rond coronavirus

AMSTERDAM - Ook nu ’we’ vaccineren, zorgt het coronavirus nog steeds mondiaal voor ontwrichting. De mutanten baren zorgen. De Britse variant rukt op en ook de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten zijn in aantocht. Tegelijkertijd zuchten economie en maatschappij onder verstikkende maatregelen.

Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

23.27 uur - Suriname start dinsdag met vaccineren en versoepelt maatregelen

Suriname begint dinsdag met het inenten van de eerste mensen tegen het coronavirus. De eerste doses vaccins zijn in het land aangekomen, zei minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin tijdens een persconferentie in Paramaribo.

Het aantal nieuwe besmettingen daalt al een tijd in Suriname. Daarom mogen alle scholen hun deuren weer openen. De basisscholen waren al eerder opengegaan.

22.03 uur - Kuipers ziet ’vreemde situatie’ vol onzekerheden

Dat het aantal coronabesmettingen de laatste dagen toch weer toeneemt, is wat Ernst Kuipers betreft nog niet direct reden om de maatregelen verder aan te scherpen. „We zitten in een onzekere periode”, zegt de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) tegen het ANP. Hij vindt de huidige situatie „vreemd.” Ook zet hij vraagtekens bij de inschatting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de Britse variant van het virus nu al goed zou zijn voor twee derde van alle besmettingen.

„Als de Britse variant inderdaad ruim boven de 50 procent zit en het reproductiegetal dik boven de 1 staat, dan is dit het begin van een stijging”, zegt Kuipers. „Maar ik denk dat het nog net iets te vroeg is om dat te concluderen.”

De inschatting van het RIVM is gebaseerd op modelberekeningen. Die komen weer voort uit een steekproef die wekelijks wordt gedaan met een paar honderd monsters uit positieve coronatesten. Op basis daarvan wordt bepaald welk type van het virus mensen hebben opgelopen. Resultaten uit die zogeheten kiemsurveillance volgen tot drie weken na een coronatest.

’Inschatting RIVM matcht niet met eerdere cijfers’

De LNAZ-voorzitter stelt dat de recente inschattingen die het RIVM over de extra besmettelijke Britse variant naar buiten heeft gebracht „niet matchen” met cijfers die het instituut eerder noemde. „Als de cijfers uit de kiemsurveillance, de cijfers over het aantal besmettelijke personen en de reproductiewaarden die het RIVM in januari noemde allemaal kloppen, zouden we nu uitkomen op ongeveer 35 procent voor de Britse stam”, meent Kuipers.

„Het punt met de cijfers uit de kiemsurveillance is dat niet alles tegelijkertijd binnenkomt”, reageert een woordvoerder van het RIVM. Omdat doorlopend gegevens binnenkomen die soms ook al iets ouder zijn, kunnen eerdere schattingen veranderen, legt het instituut ook op zijn website uit. „Hoe meer informatie er beschikbaar is, hoe nauwkeuriger de schattingen zijn.” De woordvoerder voegt eraan toe dat modelberekeningen altijd onzekerheden kennen. „Dat zeggen we er ook duidelijk bij.”

Er is nog iets opmerkelijks aan de hand, aldus Kuipers. Hij wijst erop dat het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen week licht is gestegen, net zoals het aantal geconstateerde besmettingen, waarbij overigens het winterweer mogelijk nog van invloed is geweest omdat teststraten tijdelijk dicht waren. „Normaal zie je eerst de besmettingen omhooggaan en daarna pas de opnames. Nu valt het parallel. Dat is gek.”

De komende week zal duidelijker worden hoe het virus zich ontwikkelt, aldus de LNAZ-voorzitter. „Het wordt cruciaal om aan de hand daarvan te bepalen hoeveel speelruimte er is.” Hij houdt er als topman van het Erasmus MC in Rotterdam rekening mee dat het aantal patiënten binnenkort weer zal gaan stijgen. Kuipers is er daarom voorstander van om met de maatregelen pas op de plaats te maken. „Als blijkt dat het aantal besmettingen verder stijgt, kun je de discussie voeren: wat kan er nog om het te beteugelen?”

21.54 uur- Senaat stemt in met spoedwet over avondklok

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer steunt de spoedwet over de avondklok, die het kabinet deze week snel in elkaar heeft gezet. De Tweede Kamer keurde de spoedwet donderdag ook al goed. Nadat de wet in het Staatsblad is gepubliceerd, wordt die van kracht. „Dat kan zo snel mogelijk, wat mij betreft morgen”, zei justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdagavond aan het eind van het debat.

21.40 - Senatoren doorbreken avondklok vanwege het debat over avondklok

De leden van de Eerste Kamer zijn vrijdag zo lang bezig met het ingelaste debat over de spoedwet voor de avondklok, dat ze nu voor het eerst zelf na 21 uur doorgaan. Senaatsvoorzitter Jan Anthonie de Bruijn waarschuwde de tientallen senatoren in de middag al dat ze de avondklokverklaringen op orde moesten maken.

21.38 uur - Vaccinonderzoek: Pfizer remt ook verspreiding

Het Pfizer-vaccin zou niet alleen beschermen tegen het ziek worden het coronavirus, maar het zou ook het overdragen van het virus aanzienlijk verminderen. Dat blijkt uit twee Israëlische onderzoeken in handen van persbureau Reuters. Dat zou goed nieuws zijn omdat op deze manier de pandemie afgeremd kan worden. „Het betekent dat niet alleen de gevaccineerde persoon beschermd is, maar dat de inenting ook bescherming biedt aan zijn of haar omgeving.”

20.00 uur - Duitse hotelketen laat alleen nog ingeënte gasten toe

De Duitse hotelketen Allsun wil alleen nog maar tegen het coronavirus ingeënte gasten toelaten in de hotels. Eigenaar van de keten en touroperator Alltours denkt zo meer mensen te trekken.

19.46 uur - Denemarken sluit 13 grensovergangen met Duitsland

Denemarken sluit dertien grensovergangen met Duitsland vanwege een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in de Duitse grensstad Flensburg. Zeker tachtig mensen in de stad zijn besmet met het virus. De grenscontroles worden opgevoerd bij negen andere grensovergangen.

„We hebben vanwege de uitbraak in Flensburg de grenscontroles flink opgevoerd”, aldus de Deense minister van Justitie Nick Haekkerup. „We hebben voornamelijk kleinere grensovergangen gesloten.”

Ook in de stad zelf zijn de maatregelen flink aangescherpt om verdere verspreiding te voorkomen. Zo is er vanaf zaterdag een avondklok van kracht, voor zeker een week. Ook mogen mensen geen bezoek meer ontvangen.

Ongeveer honderd mensen uit de regio Amsterdam hebben donderdag ten onrechte een positieve uitslag gekregen, na een test op het coronavirus. Dat bevestigt de GGD Amsterdam aan het Parool. Het gaat om pcr-tests, die met wattenstaafjes in de neus en keel worden uitgevoerd. Door een fout in het laboratorium is een hele batch van ongeveer honderd coronatests met een positieve testuitslag teruggekomen.

„Het gaat om een verontreiniging bij de voorbehandeling van de monsters”, zegt een woordvoerder van de GGD. „Dat is een menselijke fout.”

15.00 uur - Rusland biedt Afrikaanse landen 300 miljoen doses Spoetnik V aan

Het vaccinatieteam van de Afrikaanse Unie meldt dat Rusland 300 miljoen eenheden van zijn Spoetnik V-vaccin tegen Covid-19 heeft aangeboden. Het aanbod aan de Afrikaanse landen gaat gepaard met een financieringsplan voor de aanschaf van de doses van de antistoffen tegen de gevolgen van het coronavirus.

Het Russische vaccin is vanaf de maand mei beschikbaar voor een periode van twaalf maanden, aldus de speciale taskforce die namens de Afrikaanse landen ervoor moet zorgen dat in de komende drie jaar ongeveer 60 procent van de 1,3 miljard inwoners van het continent wordt ingeënt.

Het Russische investeringsfonds RDIF, verantwoordelijk voor de financiering en marketing van Spoetnik V in het buitenland, zegt dat de eerste doses in mei kunnen worden geleverd, maar dat de stroom pas in juni goed op gang komt.

De 55 aangesloten landen van de Afrikaanse Unie hebben in tegenstelling tot de rijke landen moeite om aan vaccins en het benodigde geld daarvoor te komen.

„We zijn dankbaar voor de Spoetnik V-vaccins van de Russische federatie en geweldig trots dat we die kunnen aanbieden aan de landen van de Afrikaanse Unie”, aldus John Nkengasong, directeur preventie-eenheid van de unie. „Partnerships tussen landen en de privésector zijn essentieel om de coronapandemie te beëindigen.”

Eerder kocht de Afrikaanse Unie al 270 miljoen doses vaccins van AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Johnson & Johnson.

Het Spoetnik V-vaccin wordt geproduceerd in onder meer India, Zuid-Korea en Brazilië en wordt geleverd aan diverse landen, zoals Venezuela, Hongarije en - in Afrika - Algerije.

De levering aan het buitenland zorgt in Rusland zelf voor verbazing, aangezien de vaccinatiecampagne in het binnenland niet rimpelloos verloopt.

Het ministerie van Volksgezondheid in Zuid-Afrika zegt dat deze week een aanvraag is ingediend voor goedkeuring van Spoetnik V-vaccin.

11.00 Extra grenscontroles België na uitbraak corona in Noord-Frankrijk

België zet extra politiemensen in voor controles op onnodig reisverkeer bij de Franse grens met West-Vlaanderen. Volgens gouverneur Carl Decaluwé is dat nodig omdat in de Noord-Franse kustplaats Duinkerken, dat pal aan de grens met West-Vlaanderen ligt, een zware uitbraak van de Britse variant van het coronavirus is. Ziekenhuizen worden er overspoeld door patiënten.

„De situatie in Duinkerken is ernstig. Mensen moeten er overgebracht worden naar andere ziekenhuizen omdat alles vol is”, zegt gouverneur Decaluw. Daarom heeft hij extra politiemensen gevraagd van zowel de lokale als de federale politie om grenscontroles uit te voeren op niet-essentiële reizen. Aan de andere kant van de grens controleert de Franse politie ook streng.

„Er is sowieso veel grensverkeer door grensarbeiders en daar valt weinig aan te doen. Maar we merken wel dat nog veel mensen de grens oversteken om bijvoorbeeld sigaretten te kopen of gewoon een wandeling te maken. Met het oog op het mooie weer van de komende dagen zijn de controles echt nodig”, aldus de gouverneur.

Ook zal de Belgische politie extra controleren op migranten. „Als mensen zomaar de grens oversteken en hier rondlopen, vormt dat een risico. Een situatie zoals in Duinkerken willen we hier absoluut vermijden. Zoals we zien in Duinkerken kan het heel snel gaan. We moeten echt voorzichtig zijn”, zegt Decaluwé.

10.25 Brazilië meldt als derde land meer dan 10 miljoen coronagevallen

Brazilië heeft als derde land in de wereld meer dan 10 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Alleen de Verenigde Staten en India hebben meer coronagevallen gemeld.

Het ruim 210 miljoen inwoners tellende Brazilië is het grootste land in Zuid-Amerika. De autoriteiten maakten donderdag melding van 51.900 nieuwe besmettingen. Ook overleden nog eens 1367 coronapatiënten. Het land heeft daarmee in totaal 10.030.626 coronagevallen en 243.400 sterfgevallen gemeld.

Straatbeeld van São Paulo, 21 januari 2021.

Straatbeeld van São Paulo, 21 januari 2021.

In Brazilië worden sinds januari mensen ingeënt met het Chinese CoronaVac en het coronavaccin van AstraZeneca. Die vaccinatiecampagne verloopt niet vlekkeloos. In sommige steden, waaronder ook Rio de Janeiro, moest het vaccineren worden stilgelegd omdat te weinig doses beschikbaar waren.

Er bestaat internationaal ook bezorgdheid over een coronavariant die is ontdekt in het Braziliaanse Amazonegebied. Die wordt gezien als besmettelijker en is al vastgesteld in zes Braziliaanse deelstaten. In de Amazonestad Manaus raakten ziekenhuizen overbelast en moesten patiënten met vliegtuigen worden overgebracht naar andere deelstaten.

07. 00 uur Hof behandelt opheffen avondklok in spoedzitting

Bij het gerechtshof in Den Haag dient vrijdag in hoger beroep het kort geding tussen actiegroep Viruswaarheid en de Staat, over het opheffen van de avondklok. De rechtbank bepaalde dinsdag dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, omdat de juiste wettelijke basis ervoor ontbreekt. De Staat tekende per kerende post hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten.

Tekst gaat door onder de foto.

Dat deed het hof, na een chaotisch verlopen zitting. De avondklok bleef daardoor in elk geval voorlopig gehandhaafd. Vrijdag moet het hof in een spoedzitting inhoudelijk met de zaak aan de slag. De uitspraak zal volgens het hof op dezelfde dag „of kort daarna” volgen.

06.45 uur Ruim 9000 nieuwe coronabesmettingen in Duitsland

In Duitsland zijn in de afgelopen 24 uur 9113 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Er zijn 508 sterfgevallen als gevolg van virus bijgekomen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM.

Het aantal besmettingen valt lager uit dan op donderdag, toen ging het om 10.207 nieuwe infecties. Op woensdag lag het aantal nieuwe besmettingen op 7556, tegenover 3856 coronagevallen op dinsdag. In totaal zijn er 2.369.719 infecties geregistreerd in Duitsland. Het dodental staat op 67.206. Minister Jens Spahn van Volkgezondheid waarschuwde onlangs dat de besmettelijker geachte Britse coronavariant oprukt.

Duitsland zit momenteel in een lockdown die verspreiding van het virus moet tegengaan en zeker tot 7 maart duurt. Ook verlengden de autoriteiten deze week het inreisverbod uit landen waar veel besmettingen met coronamutaties zijn. Het gaat onder meer om het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

06.00 uur Oproep van 50 organisaties: heropen per direct middelbare scholen

Zeker vijftig organisaties doen een dringende oproep aan het kabinet om de middelbare scholen per direct te heropenen. De organisaties maken zich grote zorgen om de mentale gezondheid en sociale ontwikkeling van scholieren. „Maar de ernst hiervan lijkt nog steeds niet tot de politiek te zijn doorgedrongen”, stellen de organisaties.

De organisaties, waaronder UNICEF Nederland, de Nederlandse ggz en Jeugdzorg Nederland, vinden dat jongeren een te hoge prijs betalen voor de coronacrisis. „De helft van de jongeren geeft aan zich eenzaam te voelen. Ook is er een toename in eetstoornissen, depressieve gevoelens en angst onder tieners.”

04.09 uur Japan meldt meer dan negentig gevallen van nieuwe coronavariant

In Japan zijn meer dan negentig besmettingsgevallen van de nieuwste coronavariant aangetroffen, hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om de coronamutatie die wordt aangeduid als E484K en volgens onderzoekers in zeker veertien landen is opgedoken, waaronder in Nederland.

Volgens de Japanse regering is de virusvariant 91 keer vastgesteld in de Kanto-regio, in het oosten van het land, en zijn er twee gevallen ontdekt op vliegvelden. Het Japanse instituut voor infectieziekten denkt dat de coronamutant van overzees het land is binnengekomen. Gevreesd wordt dat de reeds ontwikkelde coronavaccins minder effectief zijn tegen deze variant van het coronavirus.

03.40 uur Senator Texas reisde ondanks coronaregels naar het buitenland

De Texaanse senator Ted Cruz is donderdag verder onder vuur gekomen. Cruz kreeg woensdag al forse kritiek, toen bekend werd dat hij op een vakantietripje was naar het Mexicaanse Cancún, terwijl in zijn thuisstaat Texas de noodtoestand is afgekondigd vanwege winterstormen. Een dag later keerde hij na een storm van kritiek weer terug naar de VS. Volgens de Washington Post is dit niet de eerste keer dat Cruz afgelopen jaar een vakantie slecht plande; afgelopen zomer zou Cruz een niet-noodzakelijk reis hebben gemaakt naar Jamaica, wat in strijd was met de landelijke coronaregels.

Cruz zou tijdens de nationale feestdag op 4 juli zijn afgereisd naar Jamaica om een oude studievriend te bezoeken, vertellen bronnen aan de Washington Post. Destijds raadde de gezondheidsdienst CDC al het niet-essentiële vliegverkeer af, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook moeten terugkerende reizigers bij thuiskomst een coronatest doen en zeven dagen in quarantaine. Het is onbekend of Cruz dat gedaan heeft.

02.02 uur Commotie over inentingen op Curaçao

Curaçao wil woensdag 24 februari beginnen met het vaccineren van de bevolking tegen corona. Dat heeft de regering donderdag bekendgemaakt. Tegelijkertijd is er bij de autoriteiten angst over het aantal mensen dat zich daadwerkelijk wil laten inenten.

Amparo dos Santos, leider van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur (’Curaçao is van ons allemaal’) met twee zetels in het parlement, raadde deze week de bevolking aan om zich niet te laten vaccineren. Volgens de partijleider is het beter om water met citroen te drinken en aspirine te slikken.

Minister van Gezondheid Zita Jesus-Leito noemde die oproep donderdag „erg onverantwoord.” Curaçao wil juist een zo groot mogelijk aantal burgers vaccineren. Er wordt begonnen met 60-plussers en mensen die werkzaam zijn in de zorgsector.

Op het eiland heerst volgens de minister veel angst voor de vaccinatie. Zo is er een groep mensen die vindt dat de vaccinatie wel erg snel op de markt is gebracht; ze wantrouwen het wetenschappelijke onderzoek. Ook is er bij sommige mensen angst over eventuele bijwerkingen. Jesus-Leito wil de komende tijd met voorlichting die vrezen wegnemen.