Nieuws
794459
Nieuws

Situatie Griekenland ontspoort

De Griekse regering heeft het laatste aanbod van haar schuldeisers afgeslagen. De eurogroep geeft Griekenland de schuld en Europese Centrale Bank behoudt de status quo, maar voor hoe lang?

Griekse furie

Voor het parlement heeft de Griekse premier het volgende verklaard:

1) schuldeisers hadden ultimatum gesteld aan Griekenland

2) de voorstellen die gedaan zijn aan Griekenland botsen met EU-regels

3) doel van schuldeisers is om Griekenland te vernederen

4) op 5 juli komt er een referendum over de vraag of het voorstel van de schuldeisers geaccepteerd moet worden

Na deze vergadering heeft de bankfederatie in Griekenland besloten de banken voor 1 week dicht te houden.

Onduidelijkheden

De eurogroep geeft de Grieken de schuld en zegt dat de deur op een kier staat. De ECB heeft vergaderd, en geeft nu geen extra ELA-ruimte. Maar hoe het na dinsdag is, wanneer het officiële programma afloopt, is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat er veel onduidelijkheden zijn:

A) De schuldeisers zullen hun aanbod na dinsdag terugtrekken, maar Griekenland gaat daar volgende week over stemmen. Hoe zit dat, stemmen over een niet langer bestaand aanbod?

B) Blijkbaar mag er in Griekenland volgens de wet geen referendum over fiscale aangelegenheden gehouden worden. Aangezien dit duidelijk over fiscaal beleid gaat, is de vraag of de Griekse premier wel een referendum kan/mag houden.

C) Griekenland heeft ook nog een president, niet zonder macht. Vraag is wat hij nu zal doen (hij kan in bepaalde omstandigheden macht geven aan de oppositie).

D) Als op referendum 'ja' wordt gestemd, wat dan? Alles weer koek en ei? Wellicht niet.

E) Wat zal de ECB doen? Zij heeft tot nog toe de Griekse banken ondersteund met noodliquiditeiten (ELA, emergency liquidity assistance) ter waarde van ongeveer €90 miljard. Dit was al pikant, want de ELA is nu al hoger dan de bezittingen bij banken (is eigenlijk illegaal). Nu mensen rijendik bij de pinautomaten staan, is er nog meer geld nodig. Wat gaat de ECB doen? geven ze nog meer (illegale) ruimte tot aan het referendum, of halen ze de trekker over?

De vraag is dus wat er voor woensdag door ECB wordt besloten. Veel politici in de sterke eurolanden eisen dan ook dat de kapitaalstromen worden beperkt (Grieken kunnen dan niet of beperkt pinnen, etc - zie Cyprus). Banken gaan dan ook dicht deze week in Griekenland, maar pinnen en dergelijke gaan gewoon door. Dit terwijl Griekse banken geen onderpand meer hebben (alles wat dan opgenomen wordt kan dan voor rekening van de ECB komen).

De komende week zit dus vol onzekerheden, iets waar de markt niet van houdt. De markt reageert vooralsnog zeer koeltjes en wellicht moet Griekenland als een 'Bear Stearns-event' worden gezien, het 'Lehman-event' komt dan later. Maar zelfs een negatieve uitkomst kan goed uitpakken, want dan zal de ECB voluit gaan. Als de markt dan nog steeds in de macht van centrale banken gelooft, dan komt er dus meer geld wat hetzelfde aantal aandelen najaagt, ofwel hogere koersen. Waanzin natuurlijk, maar het kan.

Klik hier een oudere column over de mogelijkheden wat betreft Griekenland. Let goed op uw stop loss niveaus als u posities heeft openstaan. Consulteer uw vermogensadviseur.