Nieuws/Buitenland
794476
Buitenland

Eerste dode door explosie Taiwan

In een ziekenhuis in Taiwan is maandag een twintigjarige vrouw overleden aan de brandwonden die zij opliep bij de explosie zaterdagavond van een brandbare kleurstof voor een show in een attractiepark. Ze is de eerste van de bijna vijfhonderd gewonden die is bezweken. Gevreesd wordt dat ze niet de laatste is. Er liggen maandag nog 439 gewonden in ziekenhuizen, 211 van hen op de intensive care, aldus plaatselijke media. De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen huid te doneren voor de vele verbrande slachtoffers.

Bij een dansfeest in het Formosa Fun Coast Water Park werd het publiek zaterdag bedolven onder gekleurd poeder. De gekleurde stof gemaakt van maismeel bleek uiterst brandbaar toen er brand uitbrak. Meer dan tweehonderd mensen liepen zeer ernstige brandwonden op. Het is nog niet bekend hoe de brand tijdens het spektakel is ontstaan. De onderzoekers denken aan sigaretten of kortsluiting.

Volgens de leverancier is de stof ongevaarlijk en zelfs eetbaar, maar ook brandbaar. De gekleurde stoffen werden door een soort kanon over de feestgangers, vooral studenten, uitgestort. Het is de laatste jaren een populair spektakel op feesten en bij sportevenementen zoals marathons. De organisator van het feest van zaterdag, Lu Chung-chi, is voor verhoor aangehouden en op borgtocht vrijgelaten. Hij heeft zijn excuses aangeboden, net als de bestuurder van het attractiepark, Chen Hui-ying.