Nieuws
794486
Nieuws

Utrecht maakt zich op voor de Tour de France

Tour de Utrecht

Utrecht maakt zich op voor de Tour de France. Al maanden staat alles en iedereen in de stad in het teken van het Franse wielerfestijn in het eerste weekeinde van juli. Het ’mooiste stadsji van het land’ speelt zich met het evenement in de kijker en dat lokt toeristen.

Bovendien tippen de laatste tijd diverse buitenlandse media de domstad als trekpleister. Volgens hen staat ze onterecht in de schaduw van Amsterdam. Utrecht moet nog even wennen aan de favorietenrol.

Zij voelt zich als kleinste van de vier grote broers soms wat achtergesteld, maar burgemeester Jan van Zanen vertrouwde ons in een vraaggesprek onlangs toe dat zijn stad zich langzaam wat meer op de borst leert te kloppen.

Wie nog voor het weekeinde van de Tourstart op 4 en 5 juli een hotelkamer wil boeken, moet goed zoeken. Veel slaapplekken zijn vergeven. Op allerlei creatieve manieren wordt daarom aan de vraag voldaan.

 

Stek delen

Mensen verhuren een kamer of hun hele huis. Zelf woon ik vlak langs het parcours en heb al diverse verzoeken ontvangen voor de (gratis) logeerkamer. Daar had ik geen Airbnb of andere verhuurwebsites voor nodig.

Zelfs studenten delen hun stek met toeristen, maar dan kunnen de gasten wel genieten van onbeperkt bier en gratis rondleidingen door de stad. Ook worden op alternatieve plekken officiële campings ingericht. Zo kunnen bezoekers hun kampement opslaan in een oude industriële loods, de Werkspoorkathedraal. De tentjes staan droog en er is een vol randprogramma.

Het Franse wielerevenement past perfect bij het imago dat de gemeente wil uitdragen. Utrecht profileert zich graag als fietsstad. Zo is zij trots dat hier ooit het eerste rijwielpad van Nederland werd geopend.

 

Tweewieler

Dagelijks pakken Utrechters massaal hun tweewieler. Tijdens kantooruren trekken volgens tellingen 90.000 fietsers van en naar de binnenstad. Zij manoeuvreren zich moeiteloos links en rechts door het verkeer. Voor een fietser van buiten is de drukke, haast wettenloze jungle ’van ik ben de snelste’ vaak wel even wennen. Ik woon nu zelf een paar jaar in Utrecht, maar heb nog altijd het gevoel dat ik ogen voor en achter moet hebben. Bovendien lijkt het heel normaal om rode verkeerslichten te negeren, het getoeter van het autoverkeer voor lief nemend.

De wethouder ziet ook wel dat er iets moet gebeuren. In de komende jaren investeert de gemeente in veiligere en snellere fietsroutes. Verder komt bij het station de grootste, overdekte stalling ter wereld. Als het megarek klaar is, is er plek voor 12.500 tweewielers.

 

Trekpleisters

Op beide dagen van de Grand Départ trekt de Tourkaravaan eveneens langs en door het centrum van de Domstad. De profrenners komen voorbij allerlei trekpleisters. De start van de eerste etappe (de individuele tijdrit) – waarbij koning Willem-Alexander aanwezig zal zijn - is zaterdag bij de Jaarbeurs, misschien niet de mooiste, maar wel een hele bekende Utrechtse plek.

Daarna sprinten de renners richting Stadion Galgenwaard, het thuishonk van voetbalclub FC Utrecht om verder te gaan langs De Uithof, waar de Hogeschool en Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht zijn gevestigd. We spreken immers van een echte studentenstad.

De campus is zeer interessant voor architectuurliefhebbers. In het park staan diverse architectonische markante gebouwen zoals Het Educatorium van OMA, het bureau van de wereldberoemde architect Rem Koolhaas. Vanaf de jaren zestig wordt op De Uithof gebouwd. Sindsdien zijn meerdere gebouwen die er zijn gevestigd in de (architectuur)prijzen gevallen.

Als de profwielrenners de campus hebben gepasseerd, buigen zij af naar het oude centrum. Bijzonder aan Utrecht is dat, hoewel het om de vierde stad van het land gaat, ze voelt als een dorp. Die sfeer hangt ook in de binnenstad.

 

Centrum Utrecht

Het stadshart is voor toeristen nog altijd het meest interessant met de historische grachten, de werfkelders, winkels en diverse restaurants. Ook het Domplein, het historische middelpunt van de stad, is steeds meer in trek. Voorheen had het als imago tochtig en saai te zijn, maar steeds meer mensen herkennen de waarde van de plek.

Het plein is het meest bekend om de Domtoren en de kerk waar het middenschip van ontbreekt. Maar onder de klinkers en kasseien zit een bijzondere attractie: DOMunder.

Plannen

Als bezoeker daal je enkele meters af onder het maaiveld. Het is de enige archeologische vindplaats van Nederland die is tentoongesteld aan het publiek en er zijn plannen om de attractie uit te breiden.

Via de statige Maliesingel gaan de renners naar het Museumkwartier. Hier bevinden zich op loopafstand van elkaar diverse musea. Momenteel vindt in het Centraal Museum een tentoonstelling van Nijntje plaats, want het beroemde olijke witte konijntje van Dick Bruna is 60 jaar oud geworden.

De tweede etappe op zondag voert het peloton opnieuw dwars door de binnenstad en zelfs onder de bogen van de Dom door.

Allerlei wijken worden gepasseerd, waaronder de omvangrijke nieuwbouwlocatie Leidsche Rijn en trekt dan de stad uit richting Neeltje Jans, om daar in Zeeland te eindigen.

Reiswijzer 'Tour de Utrecht'

Lees verder alles over dit evenement, het programma, de bereikbaarheid en veel meer op www.tourdefranceutrecht.com

Slapen in Utrecht

Overnachten kan in Utrecht in verschillende prijsklassen. Veel bekende hotelketens hebben een vestiging in de stad. Wie luxe zoekt kan terecht in Grand hotel Karel V (dat ook bekend staat om zijn voortreffelijke keuken). Voor toeristen die liever kleinschalig logeren, zijn er diverse persoonlijke plekken zoals bed and breakfast Sionskameren op korte afstand van de Dom.

Eten in Utrecht

Utrecht heeft een keur aan restaurants, van studentenhap tot luxere restaurants zoals Podium onder de Dom. Wat in de stad ontbreekt is een sterrenrestaurant. Misschien een domper voor de Franse smulpapen van de Tour die de stad aan doen?

In ieder geval is Banketbakkerij Tamminga & Verweij in Hoog Catharijne helemaal in de ban van de tour. Zijn brede assortiment is aangevuld met kwalitatief hoogstaande Franse klassiekers.

 

Tips

Liefhebbers van hedendaagse architectuur kunnen terecht op De Uithof. Grote nationale namen in de architectuurwereld kregen kans hier iets te ontwerpen. NL Architects verwierf de opdracht voor de Baskebar, een combinatie van een café en een basketbalveld.

Architecten Wiel Arets & Associates is verantwoordelijk voor de Universiteitsbibliotheek. Nog een greep uit het aanbod: het ’magneetgebouw’ van UN Studio, de Faculteit voor Economie en Management van Mecanoo, de faculteit Bètawetenschappen van Studio Herman Hertzberger. Liesbeth van de Pol is verantwoordelijk voor de fotogenieke Warmtekrachtkoppelingcentrale.

In het Museumkwartier zitten veel culturele instellingen. Museum Catharijneconvent richt zich volledig op het christendom. Achter het Universiteitsmuseum (leuk voor kinderen) ligt de Oude Hortus, een fijne oase om je even terug te trekken. Het dick bruna huis aan de overkant van de straat van het Centraal Museum is tijdelijk gesloten voor een verbouwing, en gaat aan het einde van het jaar weer open evenals het nijntje museum.

Lees ook:

Wat te doen tijdens Grand Départ