Nieuws/Binnenland
794490
Binnenland

Soerel gezien als 'crimineel zwaargewicht'

Het was een spektakel, de arrestatie van Dino Soerel, in augustus 2010. Hij had de reputatie van zwaargewicht in de Amsterdamse onderwereld. Justitie zocht hem formeel in verband met een veroordeling in een grote drugszaak, maar in feite was hij de ontbrekende schakel in het liquidatieproces Passage. Het Openbaar Ministerie eiste een levenslange gevangenisstraf tegen hem. Maar de rechter sprak hem uiteindelijk vrij van liquidaties en legde hem een half jaar cel op.

In het Passagedossier is Soerel, bijgenaamd de Commissaris, een van de leidinggevenden in een criminele organisatie. Volgens de beschuldigingen verstrekte hij al dan niet in samenspraak met anderen opdrachten voor huurmoorden. Zo zou hij opdracht voor de liquidaties van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006) hebben gegeven.

Het gerechtshof bepaalde maandag dat hij voorarrest krijgt, zodat hij eventueel niet kan verdwijnen op een proefverlof. Soerel zit nu nog een straf van ruim zes jaar uit in een andere zaak voor onder meer drugsdelicten, maar die straf eindigt in juni volgend jaar. Daarom kwam hij in aanmerking voor proefverlof.

Volgens het hof is er veel potentieel nieuw belastend materiaal tegen Soerel binnengekomen sinds zijn vrijspraak. Daarbij gaat het onder meer om de verklaringen van kroongetuige Fred R. en afgeluisterde gesprekken.

Soerel, zoon van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder, groeide op in Purmerend. In de jaren tachtig raakt hij verwikkeld in een slepende, gewelddadige ruzie tussen twee groepen in Volendam, waarbij een dode viel. Soerel werd veroordeeld tot enkele jaren cel.

In het daaropvolgende decennium was Dino Soerel inmiddels een bekende in kringen rond Heinekenontvoerders Willem Holleeder en Cor van Hout en enkele andere kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld. Hij was zich in die jaren volgens justitie gaan toeleggen op de groothandel in drugs. Hij kwam steeds meer in beeld van politie en justitie.

Na 17 mei 2004, de dag waarop de Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra voor zijn kantoor werd geliquideerd, nam de recherche Soerel en Holleeder pas echt goed op de korrel. In 2003 had Endstra in het diepste geheim een reeks gesprekken met de politie gevoerd. Over Soerel vertelde Endstra dat hij „de koning van de onderwereld” was, voor wie iedereen „siddert”.