Nieuws
794539
Nieuws

Verkoopgolf bij bankaandelen

Op alle Europese beurzen liepen de bankaandelen de grootste klappen op. Beleggers vrezen dat een Grieks faillissement ook in de bankensector pijn gaat doen. De paniek nam tegen het einde van de ochtend echter af, de verliezen liepen terug.

Grootste daler op het Damrak was ING, dat bijna 4% omlaag ging. Ook verzekeraars Aegon, Delta Lloyd en NN Group bungelden onderaan met bijna 3% lagere koersen.

Ook in de rest van Europa gingen bankaandelen het meest onderuit. In Parijs stonden BNP Paribas en Crédit Agricole bijna 5% lager. Société Générale verloor 4%. Op de beurs van Madrid werd de Spaanse bank Santander bijna 5% minder waard. Banco Popular Espancol daalde 5,5%. Banco de Sabadell stond 4,8% lager. In Londen verloor Standard Chartered 3,6%, Barclays noteerde 2% lager.

Ook op de obligatiemarkt dreunde klap na. De rente op veilige havens, zoals Duits en Nederlands schuldpapier worden gezien, liep terug. De rente op obligaties van zuidelijke eurolanden, zoals Portugal, SPanje en Italië, ging daarentegen flink omhoog. De Griekse rente liep op naar circa 14%.

Volg het laatste nieuws rond Griekenland in onze liveblog.

Of lees al het nieuws rond Griekenland terug via het speciale DFT Dossier

De euro daalde vanochtend ongeveer 1% ten opzichte van de dollar. De Europese munt was sinds de crisis in 2008 niet meer zo volatiel. De munt is dit jaar al flink gedaald, ook door ingrepen van de ECB. Die koopt maandelijks €60 miljard aan obligaties op.

Duitse en Nederlandse obligaties populair

Beleggers doken maandagochtend op Duitse staatsobligaties, die onder onzekere marktomstandigheden als een veilige haven worden gezien. De rente op tienjarige staatsleningen daalde van 0,9 naar 0,7%. De rente op Nederlandse tienjaarsleningen daalde eveneens fors, tot iets meer dan 1%. Die op Italiaanse en Spaanse obligaties daarentegen schoot maandagochtend omhoog.

Wall Street omlaag

Ook op Wall Street gaat gebukt onder de Griekse malaise en stevent waarschijnlijk af op een dalingen van 1,5% voor de belangrijkste Amerikaanse graadmeters.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android