Nieuws/Binnenland
794545
Binnenland

Farm Trans wraakt rechter 'uitbuitingszaak'

Het kort geding dat vakbond FNV tegen transportbedrijf Farm Trans had aangespannen, was maandag wel van heel korte duur. Farm Trans heeft de rechter gewraakt, bevestigde de rechtbank een bericht van Omroep Brabant.

Dat wil zeggen dat het bedrijf vindt dat de rechter in de zaak mogelijk niet onpartijdig is. Een speciale wrakingskamer moet nu beslissen of de rechter moet worden vervangen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant probeert het verzoek snel te behandelen, liet een woordvoerster weten.

De zaak diende maandagmorgen voor de kantonrechter in Bergen op Zoom. FNV beschuldigt Farm Trans van uitbuiting, verdringing op de arbeidsmarkt en concurrentievervalsing.

Het transportbedrijf uit Zevenbergen laat volgens de FNV Poolse chauffeurs tegen Poolse lonen vanuit Nederland aardappels vervoeren, in plaats van hen het Nederlandse cao-loon te betalen. Het basisloon van de Polen zou 500 euro per maand zijn. De vakbond wil dat deze situatie stopt.

Farm Trans was maandagochtend niet bereikbaar voor commentaar, maar legde eerder uit dat de Polen in dienst zijn van de Poolse vestiging van het bedrijf en nauwelijks in Nederland rijden. Van uitbuiting is volgens het bedrijf geen sprake.

FNV won onlangs een vergelijkbare zaak tegen een transportbedrijf uit het Brabantse Erp, dat Hongaarse chauffeurs hier liet rijden. De rechter oordeelde dat zij volgens de Nederlandse cao betaald moeten worden.