Nieuws/Binnenland
794546
Binnenland

Bibliotheek Utrecht naar postkantoor Neude

De Utrechtse bibliotheek komt toch in het voormalige postkantoor aan de Neude in het centrum van de stad. Het college hield de verhuizing van de bibliotheek naar het rijksmonument lang tegen omdat het te duur zou zijn, maar maandag maakte wethouder Jeroen Kreijkamp bekend dat een nieuw plan van de eigenaar wel haalbaar is. Duizenden Utrechters pleitten het afgelopen jaar voor boeken in het oude postkantoor.

Utrecht wilde een nieuw cultuurpand bouwen, waarin ook de bibliotheek gehuisvest zou worden. Maar vorig jaar schoot de gemeenteraad dat plan met de kleinst mogelijke meerderheid af, omdat het gebouw ruim 80 miljoen euro ging kosten.

Het voormalige postkantoor aan de Neude is eigendom van vastgoedontwikkelaar a.s.r. Het rijksmonument is ontworpen door architect J. Crouwel en ging in 1924 open. In 2011 sloot het gebouw als allerlaatste zelfstandige postkantoor van Nederland de deuren. Sindsdien staat het pand leeg.

Het is de bedoeling dat er behalve de bibliotheek ook horeca- en winkelruimte in het pand komt. De gemeente huurt het souterrain voor zeshonderd fietsparkeerplekken. De verhuizing van de bibliotheek moet in 2017 rond zijn.