Nieuws/Buitenland
794554
Buitenland

Spil in seksisme-rel blijkt fantaste

De vrouw die er indirect voor zorgde dat de Britse biochemicus en Nobelprijswinnaar Tim Hunt zijn baan kwijtraakte vanwege een seksistische grap, blijkt een fantaste die haar halve cv bij elkaar loog.

Hunt zei tijdens een conferentie van wetenschapsjournalisten dat hij een voorstander was van laboratoria met uitsluitend mannen, omdat „meisjes verliefd worden en huilen als ze kritiek krijgen”. Feministe Connie St Louis was een van zijn toehoorders in de zaal. Nadat ze op Twitter Hunt wegens zijn uitspraken aan de schandpaal nagelde, brak er een mediastorm los. Kort erop nam de biochemicus ontslag als professor op het University College in Londen. Hunt houdt echter vol dat zijn woorden ironisch waren bedoeld en uit hun verband zijn gerukt.

The Daily Mail is nog eens in de zaak gedoken en ontdekte dat de zaak misschien inderdaad wel genuanceerder ligt. Zo vraagt de krant zich af waarom van de negentig aanwezige journalisten in de zaal alleen Connie St Louis de woorden van Hunt als beledigend ervoer. Welllicht omdat ze in het licht van zijn hele toespraak inderdaad niet serieus waren bedoeld?

En hoe betrouwbaar is Connie St Louis eigenlijk? Haar journalsitieke cv blijkt in ieder geval aan alle kanten te rammelen. De vrouw is verbonden aan de City University in Londen, waar ze postdocstudenten les geeft in wetenschapsjournalistiek. In haar cv op de universiteitswebsite wordt ze omschreven als een 'prijswinnende journaliste' die schrijft voor gerenommeerde titels als The Independent, The Daily Mail, The Guardian, The Sunday Times,  BBC On Air magazine en BBC Online. Ook zou ze als programmamaker en presentator zijn verbonden aan BBC Radio en zou ze werken aan een boek.

Een prijs heeft St Louis voor zover bekend echter nooit gewonnen. Wel kreeg ze tien jaar geleden een beurs van 50.000 Britse pond (meer dan 70.000 euro) om een boek te schrijven. Een boek dat er alleen nooit is gekomen. En dat ze programmamaker en presentator is voor BBC Radio is op z'n zachtst gezegd overdreven. Wel maakte ze voor de omroep in 2007 een radiodocumentaire over de farmaceutische industrie.

Dat ze schrijft voor The Independent, Daily Mail en The Sunday Times blijkt evenwel aantoonbaar gelogen. In de archieven van die kranten is nergens een spoor van haar werk te vinden. Wel schreef ze twee stukken voor The Guardian. Eentje in 2013 en eentje afgelopen week, over de rel rond Hunt.