Nieuws/Binnenland
794564
Binnenland

Griekse politie vreest golf aan criminaliteit

Nederlandse vakantiegangers in Griekenland moeten rekening houden met dieven en plunderaars. De Griekse politie vreest het ergste en waarschuwt voor chaos en wetteloosheid nu het hele land leeft op contant geld. Criminelen ruiken hun kans. Agenten op vakantie moeten onmiddellijk terugkomen. Alle verloven zijn ingetrokken en het aantal patrouilles wordt verhoogd.

Het afgelopen weekeinde was er volgens de krant Kathimerini overleg tussen politie en overheid.  De politie gaat extra op banken letten.

Toen duidelijk werd dat de onderhandelingen tussen de links-radicale regering van premier Alexis Tsipras en de Europese geldschieters zouden mislukken, volgde in het weekeinde opnieuw een run op banken en pinautomaten. De regering laat de banken ruim een week sluiten en het betalingsverkeer beperken.

Niet alleen dieven en zakkenrollers vormen een gevaar. Ook kunnen de lange rijen voor pinautomaten zorgen voor opstootjes. De politie is ook daar extra alert op. Anarchisten zouden ondertussen aanvallen voorbereiden. De politiepatrouilles bij banken, ministeries, overheidsdiensten en ambassades worden opgevoerd.

Niet alleen bij pinautomaten is het druk. Ook tankstations kregen te maken met een enorme toestroom van mensen. Hoewel er volgens Hellenic Petroleum ruim voldoende brandstof is, zorgde de toeloop voor tekorten bij pomphouders. Supermarkten zien ook meer mensen dan normaal. Ze slaan er vooral de basisbehoeften in.