Nieuws
794585
Nieuws

'De rookpluimen komen je neus uit'

Rollercoaster Baron 1898 in de Efteling deze week open

Nederland heeft er een attractie van wereldformaat bij. Deze week opent in de Efteling de nieuwe rollercoaster Baron 1898. Achtbaanfans uit heel Europa staan te trappelen om erin te mogen.

De feiten liegen er dan ook niet om. Wie in een karretje durft te stappen, wordt dertig meter omhoog getakeld. Helemaal boven aan de liftheuvel blijven de passagiers plotseling stilhangen. Ze kunnen een paar seconden van het uitzicht genieten, terwijl hun benen los in de lucht bungelen. Dan klinkt een knal en vallen de waaghalzen loodrecht bijna veertig meter naar beneden, door een gapend gat in de grond dat gevuld is met dichte mist.

Favoriet

De achtbaanrit is dan nog maar net begonnen: er volgen nog onder meer een looping en een uitgestrekte kurkentrekker die voor gewichtloosheid zorgt. Efteling-fanaat Ramon Heeren kreeg de kans om afgelopen week al in te stappen. „Bij die vrije val komen de rookpluimen je neus uit”, vertelt hij over de adrenalinekick. „De baan voelt soepel en gevarieerd. Het is na één rit al een absolute favoriet. De opbouw is goed, het thema is fantastisch uitgewerkt en de sfeer is uniek.”

Voor dat thema greep de Efteling terug op de geschiedenis van de mijnbouw. Bezoekers betreden een ouderwetse goudmijn die tot in de puntjes is aangekleed. Wat in het enorme mijncomplex te zien is, werd maandenlang geheimgehouden.

„In het stationsgebouw worden voorafgaand aan de rit al twee korte shows opgevoerd”, onthult een medewerker die al binnen heeft kunnen kijken. „Die zitten vol met speciale effecten, zoals schrikmomenten en projectietechnieken.” Durfals staan vervolgens oog in oog met een gierige ’mijnbaron’, in de vorm van een geavanceerde pratende robot. Zijn stem werd ingesproken door acteur Paul van Gorcum. Hij maakte in de jaren negentig furore als De Baron („Drommels, drommels en nog eens drommels!”) in kinderserie Bassie en Adriaan.

Kritiek

Toch is er ook kritiek. De capaciteit van de 18 miljoen euro kostende mega-attractie valt volgens veel liefhebbers tegen. Per uur kunnen zo’n duizend personen een ritje maken: voor een nieuwe trekpleister behoorlijk weinig. Andere achtbanen in het park halen met gemak bijna het dubbele. Experts spreken dan ook de verwachting uit dat de wachttijd de komende weken op drukke dagen kan oplopen tot wel drie of vier uur.

De openingsceremonie vindt morgen plaats. Dan maakt de wereldberoemde dj Hardwell de vrije val. Vanaf woensdag is het grote publiek welkom.