Nieuws/Buitenland
794586
Buitenland

Cameron waarschuwt voor 'afschuwelijke aanslagen'

In ongekend directe taal  heeft David Cameron de Engelse bevolking gewaarschuwd voor een nieuwe golf aan terreur. Volgens de Britse premier bereidt Islamitische Staat (IS) ,,afschuwelijke" aanslagen voor in Groot-Brittannië. Het bestaan van het Westen wordt door de extremisten bedreigd.

Dat zei hij maandag in reactie op het bloedbad in de Tunesische badplaats Sousse. Van de 38 vermoorde toeristen hadden er dertig de Britse nationaliteit. Cameron waarschuwt dat de Engelsen voorbereid moeten zijn op het ergste. ,,Er zijn mensen in Irak en Syrië die afschuwelijke aanvallen voorbereiden in Groot-Britannië en elders. Zo lang IS bestaat zullen wij doelwit zijn", aldus de premier.

Cameron benadrukte verder dat hij het nog steeds geen goed idee vindt om samen met de Syrische president Bashar al-Assad op te trekken tegen de soennitische extremisten van IS. Hij noemde dat ,,een totaal verkeerde benadering''.

De Britse premier was dit weekend aanwezig bij de jaarlijkse Veteranendag. Vanwege de aanslag in Tunesië was de beveiliging flink opgeschroefd. Tijdens de militaire parade werd een extra troepenmacht van 250 soldaten ingezet om strategische punten te beveiligen.