Nieuws/Binnenland
794603
Binnenland

Het gesprek van de dag: maandag 29 juni

De ontsnapte moordenaar is gepakt, we krijgen een hittegolf en alles over de Griekse crisis en de aanslagen in Tunesië en Frankrijk. Hier lees je alles wat nodig is om helemaal op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • De Amerikaanse moordenaar David Sweat die begin juni ontsnapte uit een Amerikaanse gevangenis in de staat New York is neergeschoten bij de grens met Canada. De 35-jarige Sweat leeft nog en zit nu vast.
 • De Griekse banken hebben hun deuren gesloten en blijven tot en met volgende week maandag dicht. Geldopnames bij pinautomaten in Griekenland worden voorlopig beperkt tot een maximum van 60 euro per dag en internationale betalingen via Griekse banken en overboekingen naar het buitenland worden voorlopig verboden.
 • Tientallen studenten hebben in Amsterdam kort hun woningen moeten verlaten door een brandje in de hal van het complex. Brandweerlieden moesten drie studenten met behulp van extra ademluchtmaskers door de rook naar buiten loodsen.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • De vader van de Tunesiër die vrijdag op het strand bij Sousse 38 toeristen doodschoot heeft afstand genomen van de daden van zijn zoon. „Alleen God weet wat mijn zoon hiertoe gebracht heeft. Ik heb hem zo niet opgevoed.” Hij denkt dat zijn zoon door anderen is aangezet tot de aanslag.
 • De verdachte van de aanslag vrijdag bij een chemiebedrijf in het Franse Saint-Quentin-Fallavier heeft bekend dat hij zijn chef heeft onthoofd. De 35-jarige Yassin Salhi zei dat hij verward is geraakt door problemen op zijn werk en in zijn gezin.
 • De politie heeft meer bevoegdheden nodig om liquidaties te voorkomen. Criminelen die doelwit dreigen te worden, moeten net als verwarde mensen tijdelijk van de straat kunnen worden gehouden. Nu moet de politie vaak ’schietschijven’ laten gaan, met groot gevaar voor de publieke veiligheid.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • Tropische lucht is op weg naar Nederland. Woensdag tot en met zaterdag bereiken de temperaturen waarden tussen 30 en 35 graden. Donderdag is het gemiddeld 34 graden, zaterdag staat het gemiddelde in De Bilt op 33 graden. Elders in het binnenland kan het die beide dagen gemakkelijk 35 graden of meer worden.
 • Een lokale aannemer blijkt een heldenrol te hebben gespeeld in het stoppen van jihadschutter Seifeddine Rezgui, die 38 badgasten doodde in Sousse. De bouwvakker was tegels aan het zetten op een plat dak, toen hij onder hem op straat de schutter zag. Direct pakte hij twee handen vol tegels en dumpte die op het hoofd van de jihadist.
 • De 16-jarige Britse Owen Richards zag hoe zijn broer, opa en oom werden doodgeschoten tijdens de aanslag op het strand in het Tunesische Sousse vrijdag. Zelf werd hij geraakt in zijn schouder, maar ondanks dat wist hij daarna nog een vreemde vrouw te redden.
 • De openhartigheid van Ron Jans zorgt ervoor dat de trainer van PEC Zwolle en zijn club nieuws zijn in Engeland. Jans vertelde deze week dat hij via een berichtje op internet vernam dat zijn assistent René Hake van PEC overstapte naar FC Twente. En daar begrijpen ze in Engeland niets van.
 • Paniek in Leeuwarden. Zo'n 1.800 mensen deden zondag mee aan de zogenaamde Crazy Color Run, maar blijkbaar was het kleurige poeder dat de deelnemers over zich uitgestort kregen iets krachtiger dan de bedoeling was. Ze krijgen de verf met geen mogelijkheid meer uit hun haar...

Wat kan je vandaag volgen?

 

Wat raden wij verder aan?

 

 • Groot verdriet in Volendam, waar het stil wordt zonder de aanwezigheid van de kleurrijke artiestenmanager Jaap Buijs. Hij was de man die Jan Smit, zus Monique, Nick en Simon, de 3JS en zo veel anderen beroemd en succesvol maakte. Voor Jan Smit was hij nog veel meer, zelfs meer dan een tweede vader…
 • Ondanks de verontrustende berichten uit Griekenland proberen Nederlandse vakantiegangers er het beste van te maken. Eenmaal aangekomen op de luchthaven doen reizigers richting bijvoorbeeld Athene, Rhodos of Kos hun best om alle zorgen zo veel mogelijk te vergeten.
 • Nog een paar nachtjes slapen… Utrecht telt af als een kind naar zijn verjaardag, en stiekem telt half Nederland mee. De Tour de France hier, klaar voor de Grand Départ!
 • Ze zijn de 'Sjors en Sjimmie' van de landelijke eenheid. Met haviksogen bespieden Cor en Simon vanuit hun onopvallende auto andere weggebruikers op de A15. Deze snelweg van Nijmegen naar Tiel is voor even het werkterrein van deze politieagenten tijdens de vier dagen durende internationale actie ’Trevium’ tegen rondreizende criminelen. En De Telegraaf ging met ze mee.