Nieuws/Buitenland
794621
Buitenland

Locals vormden schild tegen schutter

Terwijl de 24-jarige Seifeddine Rezgui bezig was met zijn dodelijke strafexpeditie op het strand bij Sousse, vormden lokale bewoners en hotelpersoneel een menselijk schild om de jihadschutter. Daarmee hebben ze het leven gered van talloze westerse toeristen. Dat zeggen Britse badgasten, die hun dankbaarheid uiten over het barmhartige optreden van de dappere locals.

De Britse zender Skynews liet dit weekend beelden zien van de schutter, vlak nadat hij in koelen bloede de eerste van de 38 toeristen had doodgeschoten in de Tunesische badplaats. Op de foto's is te zien hoe Rezgui rustig over het strand wandelt, gewapend met een kalasjnikov. Op de achtergrond staat een haag van mensen, die ogenschijnlijk zonder in te grijpen toekijken hoe de jonge student bezig is met zijn slachtpartij.

Op sommige Britse sites reageerden mensen in de comments verontwaardigd op rol van de omstanders. ,,Waarom grepen ze niet in? Ze hadden met z'n allen kunne proberen te overmeesteren?", vroeg iemand zich bihjvoorbeeld af.

Volgens toeristen die ter plaatse waren hebben de lokale bewoners juist levens gered met hun optreden. Terwijl ze naar westerse badgasten riepen om weg te rennen, vertelden ze de schutter dat hij eerst langs hen heen zou moeten. ,,En wij zijn moslim", zo zeiden ze volgens Britse toeristen tegen Rezgui, die vlak daarvoor al duidelijk had gemaakt het alleen op 'ongelovigen' te hebben gemunt. De jihadist schoot met zijn kalasjnikov in de lucht en schreeuwde: ,,Ren! Maak dat je weg komt! Ik ben niet hier om jullie te vermoorden". In plaats daarvan vormde het personeel juist een menselijk schild.