Nieuws/Binnenland
794624
Binnenland

Week van 30 plus!

Tropische lucht is op weg naar Nederland. Woensdag tot en met zaterdag bereiken de temperaturen waarden tussen 30 en 35 graden. Donderdag is het gemiddeld 34 graden, zaterdag staat het gemiddelde in De Bilt op 33 graden. Elders in het binnenland kan het die beide dagen gemakkelijk 35 graden of meer worden. Later in de week neemt wel de kans op een verspreide onweersbui toe.

Het snikhete weer bereikt ons de komende 36 uur vanuit Zuid-Europa. Een groot hogedrukgebied krijgt het voorlopig voor het zeggen. De wind draait  naar het zuidoosten en de opmars van de hitte krijgt in de loop van morgen gestalte. De maxima lopen dinsdag al op naar 23-27 graden. Die eerste zomerse dag in De Bilt is de aanzet tot een vroege hittegolf. De vier dagen daarna is het op rij 30 graden of meer, genoeg om dit te realiseren. Mogelijk tipt het kwik al vandaag aan de 25 graden in De Bilt en in dat geval is vrijdag al sprake van een landelijke hittegolf.

De extreem hoge waarden zijn tamelijk uniek voor Nederland. Zo lang dertigers op rij komt zelden voor. Vooral in de tweede helft van de week zal het ongekend heet aanvoelen en neemt ook de kans op smogvorming toe. Zaterdag, tijdens de Tourstart in Utrecht, worden maxima tot 35 graden berekend.

Ook op langere termijn blijft het superzomerse weer aanhouden. De gehele volgende week hebben we temperaturen van 25 graden of hoger met mogelijk opnieuw een enkele tropische piek van 30 graden. De kans op een onweersbui is aanwezig maar het is ook flink zonnig.