Nieuws/Buitenland
794632
Buitenland

Schok om politiegeweld tijdens Gay Pride Istanbul

Terwijl de westerse wereld grotendeels in feeststemming is vanwege de legalisering van het homohuwelijk in de VS, werd zondag in Istanbul de Gay Pride met harde hand uiteengeslagen. Op internet zijn schokkende beelden opgedoken van een feestganger die als een stuk ongedierte wordt neergespoten met een waterkanon.

Agenten dreven de groep mensen die zich op het Taksim-plein in het centrum van de stad hadden verzameld voor de optocht uiteen met waterkanonnen, rubberen kogels en traangas.

Onmenselijk

Wereldwijd wordt schande gesproken van het harde optreden van de politie. "We hebben nog een lange weg te gaan", schrijft een bezoeker van de Pride op Twitter. Een ander: "Dit is walgelijk. Het herinnert ons eraan dat niemand echt vrij is zolang we niet allemaal vrij zijn." Weer een ander: "Dit is onaanvaardbaar, belachelijk en onmenselijk."

Via Facebook liet de organisatie weten dat de gouverneur van Istanbul de homo-optocht plotseling heeft verboden, met als reden dat het in de islamitische heilige vastenmaand, de ramadan, valt. Maar vorig jaar vond de gay-pride ook plaats tijdens de ramadan. De organisatoren riepen zondag de gouverneur via sociale media op om 'zich te houden aan de grondwet van Turkije en de aanvallen te stoppen.' "Wij zijn hier, wen er maar aan, we gaan niet weg. Liefde overwint!”, schreven ze ook.