Nieuws/Binnenland
794641
Binnenland

Eikenprocessierups door hitte aan wandel

De tropische temperaturen die ons land deze week kan verwelkomen, zorgen waarschijnlijk voor extra overlast van de gevreesde eikenprocessierups. De beestjes vinden het met de verwachte temperaturen veel te warm en kruipen naar beneden.

Dat zegt Arnold van Vliet van de Natuurkalender tegen Omroep Gelderland. ,,De rupsen zakken langs de boom weer naar beneden. De kans op contact met de brandhaarden is dan veel groter. De rupsen kruipen dan zelfs in de grond. Je kan ze dan moeilijk bestrijden en ze kunnen zich makkelijker vermenigvuldigen.'

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder, die zoals zijn naam doet vermoeden vooral voorkomt op eiken. Als ze eenmaal uit zijn gekomen, verplaatsen ze zich 's nachts, op zoek naar voedsel, waarbij zij gezamenlijk als in een processie voortkruipen.

De rups laat brandhaartjes los, die ademnood, ontstoken ogen, jeukende bulten, koorts en zelfs een longontsteking kunnen veroorzaken. De rupsen kunnen het beste bestreden woorden voordat de brandharen loslaten, maar het ideale bestrijdingsmiddel bestaat nog niet.