Nieuws
794665
Nieuws

Griekse oplossing blijft mogelijk

De markten werden de afgelopen week beheerst door het nieuws over de onderhandelingen met de Grieken, Maar pas vrijdag na het sluiten van de markten bleek dat de Griekse regering een referendum wil houden over de laatste voorstellen van de Trojka. Nog schokkender was het nieuws dat premier Tsipras meldden dat de Griekse regering adviseert de voorstellen af te wijzen.

Bailout

Het afgelopen weekeinde werd gedomineerd door vertwijfelde vergaderingen, die herinnerden aan de ergste dagen van de Eurocrisis en de beurscrash in 2008. Griekenland vroeg om verlenging van de huidige bailout, dat op 30 juni afloopt, waardoor het programma in ieder geval door zou lopen tot na het referendum. Maar dit voorstel werd meteen verworpen. En hiermee werd het probleem meteen het probleem van het Griekse bankensysteem, toen de rijen zich vormden voor de geldautomaten in Griekenland en de bankrun een feit was.

Gisteren bevroor de ECB bovendien de liquiditeitshulp aan de Griekse banken tot het huidige niveau en dat dwong de Griekse autoriteiten in te grijpen met als gevolg dat de banken hun deuren voorlopig gesloten houden. Tenminste tot 6 juli. Bovendien zijn strenge restricties opgelegd voor het opnemen en het overmaken van geld wanneer de banken weer open gaan.

Escalatie

Dit alles markeert een serieuze escalatie van het conflict tussen de Trojka en de Griekse overheid en de kans op een Grexit is nu ongetwijfeld groter dan afgelopen donderdag, toen in tegenstelling tot onze verwachtingen er geen akkoord kwam.

Toch geloven wij dat de huidige situatie nog steeds positieve kansen biedt en er nog altijd kans is op meen positieve wending.

Nieuwe voorstellen

Gisteravond laat presenteerde de Trojka een nieuwe versie van haar voorstel dat iets dichter uitkwam bij het Griekse standpunt, inclusief de acceptatie van een lagere BTW voor de toeristensector. ECB-officials bevestigden dat de contacten nog steeds “op alle niveaus” lopen en ook dat het Amerikaanse ministerie van Financiën druk uitoefent op alle partijen om de onderhandelingen voort te zetten. En omdat de Trojka aangaf dat de nieuwe voorstellen zijn gedaan voor de Grieken de onderhandelingen afbraken, suggereert dit dat de huidige voorstellen geen ultimatum zijn en dat de voorstellen nog verder kunnen worden verzacht.

Grieken voorstander

De eerste peilingen onder de Grieken dit weekeinde geven aan dat de meerderheid van de Grieken de laatste voorstellen van de Trojka accepteert. De Griekse minister van Financiën, Varoufakis, suggereerde dat de hij verwacht dat de meerderheid van de Grieken de tegenstand van de overheid niet ondersteunt en dat deze tegenstand zou kunnen veranderen wanneer een betere deal wordt aangeboden.

Uitweg mogelijk

Dit alles wijst er volgens ons op dat er een mogelijke uitweg uit deze ellende is: een bescheiden verbetering van de voorwaarden die de Grieken is opgelegd, inclusief een schuldenvermindering (die tot op zekere hoogte onvermijdelijk is) kan de overheid ertoe brengen een ja-stem voor het referendum te ondersteunen, waarmee de radicale linker vleugel van Syriza buitenspel wordt gezet.

Maar vooralsnog is dit slechts speculatie. De euro zal scherp terugvallen, net als de aandelenmarkten. Dit, omdat naar onze mening handelaren en beleggers optimistisch tegen de kansen op een overeenkomst hebben aangekeken en op het verkeerde been zijn gezet. De situatie blijft vooralsnog extreem volatiel.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate  voorspellers van de marktbewegingen.