Nieuws/Buitenland
794668
Buitenland

Toestand ontsnapte killer kritiek

De toestand van moordenaar David Sweat is in sneltempo verslechterd. Sweat werd zondagavond bij de grens met Canada ingerekend. Een agent zag hem lopen en schoot hem twee keer in zijn bovenlijf toen hij probeerde weg te rennen. Op foto's vlak na zijn arrestatie is te zien hoe hij, gehuld in camouflagekleding, hevig bloedend op de grond zit met opgeluchte agenten om hem heen. Gewond, maar nog wel in leven. Zijn toestand is inmiddels kritiek.

Zijn maat Richard Matt (49) werd vrijdag al gevonden, en werd doodgeschoten door agenten. Op zijn lichaam werden volgens de politie blaren, schaafwonden en insectenbeten aangetroffen. Dat wijst erop dat hij vermoedelijk weken in een bos heeft doorgebracht.

Matt en Sweat wisten een gat te maken in een stalen muur van de gevangenis en via pijpleidingen naar buiten te kruipen. Op het duo was een wekenlange klopjacht gaande. Zo'n 1300 agenten kamden bossen en moerasgebieden uit.

De twee bleken hulp te hebben gehad van gevangenismedewerkers. Twee medewerkers worden hiervan verdacht en zijn opgepakt.