Nieuws
794675
Nieuws

Griekse storm raakt Japanse beurs

De aandelenbeurs in Tokio kreeg het maandag zwaar te verduren. De escalatie van de crisis rond Griekenland zorgde voor onrust onder beleggers, die op zoek gingen naar veilig geachte beleggingen.

De Nikkei-index stond omstreeks vlak voor sluitingtijd 2,5% in de min, op 20.207,75, een verlies van bijna 500 punten. Vooral aandelen van bedrijven die een flink deel van hun omzet in Europa boeken gingen onderuit. Verder stonden koersen van banken en verzekeraars onder druk. De vlucht naar veilige havens stuwde de waarde van de yen. Ook de prijs van goud ging maandag in de vroege handel omhoog, terwijl de olieprijs opnieuw daalde.

Elders in het Verre Oosten waren de koersenborden ook overwegend roodgekleurd. Zo zakte de Hang Seng-index in Hongkong 1,7 procent en daalde de Kospi in Seoul 1,5 procent. De Shanghai Composite ging 0,3 procent omhoog, na een koersval van 7,7 procent op vrijdag. Toen veroorzaakten aanhoudende zorgen over de stroom aan beursgangen op de Chinese markt en de strengere regels voor beleggen met geleend geld voor flinke koersdruk.