Nieuws
794676
Nieuws

Liveblog: Grexit dichterbij nu noodsteun afloopt

Europa en Griekenland bereiden zich voor op maandag

De banken in Griekenland gaan niet open op maandag en blijven dicht tot het referendum van 5 juli over het laatste voorstel van de schuldeisende instellingen. Dat is het belangrijkste nieuws van een hectische zondag, de dag nadat de Grieken wegliepen van de onderhandelingstafel. Voor de rest van de avond houden we het lopende nieuws uit de hele wereld voor u in de gaten en updaten dit Liveblog tot omstreeks middernacht. Morgenochtend beginnen we weer vroeg als heel Europa gespannen uitkijkt naar hoe de financiële markten gaan reageren op de dramatische ontwikkelingen van dit weekend. De opening van de Aziatische beurzen lijkt weinig hoopgevend.

Volg onderaan dit artikel de laatste nieuwsontwikkelingen ook via de twitterfeed van onze verslaggevers in Athene, Brussel en Amsterdam.

07.15. Japanse beurs onderuit

De Griekse storm die afgelopen weekeind is aangezweld heeft flinke schade aangebracht bij de Japanse beurs die ruim 2% omlaag dook. 

0:19 Futures in VS openen fors lager

De eerste serieuze signalen voor de aankomende handelsdag zijn bijzonder zorgelijk. Futures op de Dow openden zojuist bijna 300 punten lager (-1,7%), ook S&P 500 en Nadaq futures openden op -1,7%. Futures op de beurs in Parijs staan zelfs ruim 4% lager. De tienjaars rente zakt 20 basispunten. In Europa handelen de Duitse futures bijna 500 punten lager, de FTSE100 futures ruim 200 lager. Hou je vast voor een hele spannende dag. Tot morgen!

Maandag 29 juni 2015

 

22:54 Euro krijgt klappen in Azië

De euro eerste heeft de eerste tikken binnen, zo meldt Reuters. In Azië Pacific waar de beurzen inmiddels open zijn de Griekse hectiek van dit weekend, zakte de euro 2% tegenover de Amerikaanse dollar tot zelfs onder de $1,10. Ook ten opzichte van de Japanse yen moest de euro terrein prijsgeven.

22:25 Grexit-bedenker gokt niet op Grexit

Nota bene de man die de term Grexit drie jaar geleden bedacht, Citigroup econoom Ebrahim Rahbari, denkt niet dat Griekenland dit jaar de Europese Unie zal verlaten. In een research note aan klanten schrijft Citi aanstaande zondag een 'comfortabele ja-stem' te verwachten van het Griekse volk bij het referandum over het laatste voorstel van de schuldeisende instellingen aan de Griekse regering Tsipras. Hoofdeconoom van Citi is de Nederlander Willem Buiter.

22:15 'Pinnen in Griekenland tot max 60 euro per dag'

De  Griekse krant Protothema meldt in een verhaal op de Engelse versie van haar website dat het maximum bedrag dat uit de Griekse pinautomaten getrokken mag worden vanaf dinsdag 60 euro is. Het bericht is niet bevestigd.

19:18 Griekse banken morgen dicht

De Griekse banken blijven morgen dicht. De noodmaatregel is bevestigd door de topman van de Piraeus Bank na een bijeenkomst van het Griekse Financiële Stabiliteitscomité. Dat betekent onder meer dat de pinautomaten dicht gaan.

18:48 IMF: evenwichtige aanpak Griekse schuldencrisis nodig

De Griekse schuldencrisis vraagt om een evenwichtige aanpak, die zorgt voor economische groei en een houdbare schuldenlast in Griekenland. Dat stelde de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, zondag in een reactie op de mislukte onderhandelingen tussen Griekenland en de andere eurolanden.

17:15 Brussel publiceert het laatste voorstel aan de Grieken

De Europese Commissie heeft het laatste voorstel aan de Grieken gepubliceert 'in het belang van de transparantie' en 'ter informatie aan het Griekse volk'. Dat klinkt koel en zakelijk, maar geeft aan hoe het staat met het vertrouwen tussen de EC en de Griekse regering. (Het voorstel is helemaal onderaan de webpagina te vinden als attachement in pdf.)

15:48 Bloomberg: 'ECB ziet sluiting Griekse banken als noodzakelijk'

De ECB zou het sluiten van de Griekse banken maandag zien als noodzakelijk. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een bron. De beslissing om de Griekse banken te sluiten is aan de Griekse regering of aan de Griekse centrale bank.

15:04 Franse minister ziet reële kans op Grexit

Als de Grieken bij hun referendum volgende week de voorwaarden voor verdere noodsteun verwerpen, dan bestaat er een reële kans dat Griekenland de eurozone verlaat. Dat zei de Franse premier Manuel Valls zondag op de Franse radio.

14: 44 ECB handhaaft steun aan Griekse banken

De ECB handhaaft de noodsteun aan Griekse banken op het niveau van afgelopen vrijdag. Dat heeft de ECB vanmidag bekendgemaakt.

14:37 Varoufakis ontkent voorbereiding voor kapitaalrestricties

De Griekse minister van Financiën ontkent dat hij heeft gezegd dat Griekenland overweegt kapitaalrestricties in te stellen. Dat meldt persbureau Reuters. Het instellen van zulke beperking druist volgens hem in tegen de regels van de monetaire unie.

Een eventuele beslissing van de ECB om de Griekse banken niet langer van noodsteun te voorzien, zou volgens Varoufakis een falen zijn de Europese democratie en de monetaire unie.

Verder zegt Varoufakis dat de schuldeisende instellingen nog niet eens bereid waren om de Griekse begrotingsvoorstellen 'voor een kwart' tegemoet te komen.

14:00 Griekenland beslist vannacht over opengaan banken

De Griekse regering beslist vannacht over het introduceren van zogenoemde kapitaalrestricties en het sluiten van de banken in het land. Dat heeft de Griekse minister van Financiën Varaoufakis vanmiddag gezegd tegen BBC Radio, zo meldt persbureau Reuters.

13:44 Ministerie van Buitenlandse Zaken: neem genoeg cash mee

Het reisadvies voor Griekenland van het ministerie van Buitenlandse Zaken is gewijzigd. ,,Bereid uw verblijf in Griekenland extra goed voor en wees alert op veranderingen in de situatie."

,,Mocht het betalingsverkeer in Griekenland hinder ondervinden door de financiele onrust, dan kan er in Griekenland misschien niet gepind worden. Mogelijk kan er dan ook niet meer met creditcards betaald worden. Zorg daarom voor voldoende contant geld om alle kosten van uw verblijf in Griekenland tot uw terugkeer te dekken, ook onverwachte kosten,' luidt het advies. 'Daarnaast is het verstandig om een goede verzekering af te sluiten zodat onverwachte kosten gedekt zijn."

De verzekeraars adviseren om de polisvoorwaarden van de reisverzekering te checken op de bepalingen over de dekking voor contant geld. De ANVR adviseert het geld over de reisgenoten te spreiden en niet alles tegelijk bij je te hebben maar in Griekenland kluisjes te huren.

13:16 Griekse Financiële Stabiliteitscommité komt om 17.00 bijeen.

Persbureau Reuters meldt op basis van een hoge bankier, dat het Griekse Financiële Stabiliteitscommité vandaag om 17.00 uur bijeenkomt voor overleg over de ontstane situatie.

11:04 BBC: ECB staakt steun Griekse banken

De Europese Centrale Bank zou zondag bekendmaken de noodsteun aan Griekse banken te staken, zo meldt de BBC op basis van een ingewijde. Het ECB-bestuur neemt naar verwachting later op de dag een besluit over de steun aan Griekse banken. Die zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) wordt met goedkeuring van de ECB verstrekt door de Griekse centrale bank.

Volgens de BBC blijven de Griekse banken maandag dicht, in afwachting van maatregelen die het kapitaalverkeer in Griekenland aan banden leggen.

10:42 Oostenrijkse minister Schelling: Grexit bijna onvermijdelijk

De Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jörg Schelling ziet een Grexit, na gisteren, als "bijna onvermijdelijk". Dat zegt Schelling vandaag in een interview met de Oostenrijkse krant Die Presse.

07:32 Griekse parlement stemt in met referendum

Het Griekse parlement heeft in de nacht van zaterdag op zondag ingestemd met het plan een referendum te houden over het financiële reddingsplan voor het land. De volksraadpleging zou op 5 juli moeten plaatsvinden.

 

Zondag 28 juni 2015

 

23:20 'Griekse bevolking overweegt 'ja' bij referendum'

Bijna de helft van de Grieken zou bij het referendum volgende week voor de plannen van de Europese schuldeisers stemmen. Bij een opiniepeiling in opdracht van de Griekse krant To Vima kiest 47% voor 'ja', 33% voor 'nee' en de rest onbeslist. Bij een peiling voor de krant Proto Thema kiest zlefs 57% voor een overeenkomst met de schuldeisers en 33% tegen.

 

Volgens de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, kan het goed dat de Grieken bij een referendum 'ja' zeggen als ze gevraagd wordt of de regering akkoord moet gaan met een noodplan van de eurogroep, het IMF en de ECB. Hij zal dan ervoor tekenen als het Griekse volk het wil. Tegelijkertijd geeft de regering wel een negatief stemadvies.

 

23:06 Grieks parlement beslist over referendum

Vanavond spreken Griekse parlementariers over het voorstel van premier Tsipras om een referendum te organiseren over steunplannen van de schuldeisers. Hier is dat debat te volgen. Oppositieleiders hebben al duidelijk laten weten tegenstander van het referendum, en überhaupt een referendum over financiële zaken, te zijn.

 

22:03 Griekse geldautomaten leger en leger

Een derde van ongeveer 7000 geldautomaten is leeg nadat de Griekse bevolking vandaag zoveel mogelijk geld probeerde te pinnen. Zelf de automaat in het Griekse parlementsgebouw is leeg. Daar wordt vanavond gesproken over het voorstel voor een referendum.

 

21:34 Volgende eurogroep pas weer in juli

De volgende vergadering van de eurogroep staat gepland op 18 juli. Er zijn dus geen plannen meer voor het einde van het ultimatum op dinsdag 30 juni. Minister Schäuble van Financiën (Duitsland): "Ik hoop niet morgen

Schäuble: ,,Ik heb intensieve contacten gehad met Varoufakis. We hebben met veel geduld aan een goede oplossing voor alle partijen gewerkt"

 

20:45 De deur blijft nog op een kier voor de Grieken

Dijsselbloem benadrukt: "Wij zijn niet weggelopen als schuldeisers, dat waren de Grieken. De eurogroep zal altijd mogelijkheden open houden, maar als de Grieken de ingeslagen weg van gisteravond vervolgen, dan loopt de noodsteun dinsdag wel af. Als zij zo helder zijn, moeten wij dat ook zijn."

Op de vraag of de eurogroep de Grieken een voorstel hebben gedaan met een 'take-it-or-leave-it', waarbij Griekenland moest bewegen, zegt hij dat dit niet het geval is. "De eurogroep is erg flexibel geweest."

 

Als de Grieken eerder een referendum hadden aangevraagd, was er meer mogelijk geweest. En dat geldt ook voor als ze een referendum hadden aangevraagd, maar dan met een positief in plaats van een negatief advies."

Dijsselbloem zei dat hij niet akkoord wil gaan met een voorstel waarbij de Grieken in de moerassen blijven hangen. "Het is niet onze bedoeling om de Grieken zo lang in schuldregelingen te houden. Dat is niet in het belang van de Grieken en niet in het belang van de eurogroep."

 

20:40 'Europese instituties blijven sterk'

Tijdens de tweede persconferentie van Jeroen Dijsselbloem, na de eurogroepvergadering zonder de Grieken, benadrukte hij dat de Europese instituties sterk zijn en sterk blijven en dat het raamwerk steviger en stabieler is dan voor de crisis.

Dijsselbloem: "We blijven als eurogroep de financiële situatie in Griekenland goed in de gaten houden. Als het nodig is, kan er nog een eurogroepvergadering gehouden worden."

 

20:24 Griekse oppositie zaagt aan poten van Tsipras

De Griekse oppositieleider Antonis Samaras van de partij Nieuwe Democratie heeft zondag een gesprek met de Griekse president Prokopsis Pavlopoulos. Mogelijk wil hij bij het staatshoofd aandringen op een aftreden van de Griekse premier Alexis Tsipras. Samaras is fel tegenstander van het voorgestelde referendum.

 

 

20:20 Grieken hamsteren niet alleen geld

Geldautomaten in Griekenland werden vandaag druk bezocht. Grieken vrezen na dit weekend niet meer te kunnen pinnen, dus pakken ze nog hun kans. Maar ook bij benzinestations en supermarkten is het druk. Grieken hamsteren brandstof, rijst en conservenproducten.

 

19:55 Korte tweede vergadering eurogroep (zonder de Grieken)

De ministers van Financiën van de eurolanden houden een korte vergadering over hoe nu verder nadat het overleg met de Grieken is geklapt. Waarschijnlijk zijn de ministers vlak na 20 uur klaar. Dan geven eurogroepvoorzitter Dijsselbloem en Pierre Moscovici, commissievoorzitter Financiële Zaken een persconferentie. Die kunt u hier live volgen.

 

Volg de Griekse crisis op de voet via het speciale DFT Dossier met al het laatste nieuws

 

19:35 Asscher: 'Buitengewoon zorgelijk'

Vicepremier Lodewijk Asscher noemt het mislukken van de gesprekken over een herstelplan voor Griekenland „buitengewoon zorgelijk”. Hij reageerde zaterdag in het radioprogramma Dit is de Dag. „ Dit betekent vooral heel erg veel voor de mensen in Griekenland.”

 

18:20 ECB-vergadering op komst

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de situatie in en rond Griekenland scherp in de gaten. Dat liet de ECB zaterdag weten naar aanleiding van het afgebroken overleg binnen de eurogroep over de verdere verstrekking van financiële steun aan Griekenland.

Afgelopen weken verhoogde de ECB keer op keer het bedrag dat via zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) aan de banken kan worden verstrekt. Die noodsteun is echter niet onomstreden en kan worden gestaakt als minstens twee derde van de 23 bestuurders van de ECB dat wil. Nu de Grieken in de eurogroep alle lidstaten tegen zich vonden, lijkt het sterk dat ze in het ECB-bestuur wel een twee derde meerderheid meekrijgen.

 

17:44 Varoufakis: 'We konden het voorstel niet accepteren'

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei in een persconferentie na de eurogroepvergadering dat Griekenland het voorstel van de schuldeisers simpelweg niet kon accepteren. "De voorstellen boden geen enkele hoop voor een goede toekomst of ademruimte voor de Grieken. Dat zou geen enkel land accepteren. Zeker Duitsland niet. Verder merkten we in de laatste maanden dat in de onderhandelingen nooit een verbeterd voorstel onze kant opkwam."

"We konden echter het voorstel van de schuldeisers gisteren ook niet zomaar afwijzen. Daarom, en omdat we in Griekenland niet met een absolute meerderheid zijn gekozen, willen we een referendum organiseren." Volgens Varoufakis zou een Grieks 'ja' tegen de Europese voorstellen betekenen dat de regering voor een akkoord zal tekenen.

 

17:20 'Grieken liepen weg'

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem geeft een persconferentie na de bijeenkomst van de euroministers. Hij zegt dat de Griekse regering gisteravond is weggelopen. "Dit terwijl het overleg met de schuldeisers nog niet was afgelopen. De Grieken laten de bevolking een reactie geven op een onvoltooid plan en geven daar direct het advies bij om ´nee´ te stemmen. Dat is oneerlijk", zegt Dijsselbloem.

 

15:28 Dijsselbloem "not amused"

Tot op heden heeft geen enkele eurominister zich uitgesproken om de Grieken meer tijd te geven. Daarmee moeten de Grieken ofwel nu toegeven, of het steunprogramma verloopt dinsdag en dan staan ze zonder geld. Naar verwachting kunnen de banken maandag al niet meer open zonder steun van de ECB. De ministers, inclusief voorzitter Dijsselbloem zijn ‘not amused’ over de Griekse plannen voor een referendum. Tot aan de aankondiging van het referendum onderhandelden de experts van de geldschieters met de Grieken over een akkoord over bezuinigings- en hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun. ,,De Grieken hebben eenzijdig de onderhandelingen beëindigd. Het heeft geen zin meer om te praten'', zei de Duitse minister Wolfgang Schäuble bij binnenkomst. ,,Er is een duidelijke meerderheid tegen een verlenging'', zei de Finse minister Stubb zelfs. ,,Plan B wordt plan A.'' Daarmee bedoelt hij dat de ministers nu gaan praten over manieren om de gevolgen van een Grexit voor de rest van de eurozone zo minimaal mogelijk te maken.

 

14:40 Eerdere referendum geen succes

In 2011 wilde toenmalig premier Papandreou ook een referendum houden over een Europees noodpakket. Na politieke druk moest hij het afblazen en trad hij af. Op Twitter circuliert een passage uit een interview (in het Grieks) van huidig premier Tsipras in 2011. Toen vond hij het referendum van Papandreou een wanhopig voorstel.

 

14:23 Vannacht beslissing over referendum

Bij het referendum dat de Griekse regering volgende week wil houden over het financiële reddingsplan voor het land, zal de Grieken worden gevraagd of ze akkoord gaan met het voorstel dat de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Fonds indienden tijdens de eurogroepvergadering van 25 juni. De regering adviseert 'nee' te stemmen. Vannacht kiest het parlement in Griekenland of het referendum er ook komt.

 

14:00 Overleg van euroministers van start

Om 14:00 zijn de Europese ministers van Financiën in gesprek gegaan over Griekse kwestie. Belangrijk thema zal het referendum zijn dat Grieks premier Tsipras in de nacht van vrijdag op zaterdag aankondigde.

 

 

13:59 Dijsselbloem teleurgesteld in Grieken

"Blijkbaar is de deur bij de Grieken dichtgegaan. Bij de geldschieters staat die nog open", zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vlak voor de eurogroepbijeenkomst. "Blijkbaar heeft de Griekse regering besloten de voorstellen van de geldschieters af te wijzen en met dit negatief advies een referendum te vragen.”

 

 

13:30 'Nee van Grieken, is geen deal

Een negatief stemadvies van de Griekse regering voor het referendum over de oplossing van de Griekse financiële situatie betekent dat er geen akkoord is tussen Athene en de geldschieters, staatssecretaris Wiebes van Financiën in aanloop naar de eurogroepbijeenkomst in Brussel.

 

13:28 Grieken halen pinautomaten leeg

De naderende deadline voor de Griekse regering en de schuldeisers om tot een oplossing te komen en het voorgestelde referendum voor de Grieken, zorgt voor paniek bij de geldautomaten. Grieken staan massaal in de rij om geld op te nemen nu het nog kan. Honderden automaten waren rond het middaguur al leeg.

 

Volg de Griekse crisis op de voet via het speciale DFT Dossier met al het laatste nieuws

 

Lees elke werkdag om 20 uur verhalen en achtergronden over Griekenland en ander belangrijk financieel nieuws in DFT Avond. U kunt zich ook hier abonneren (gratis voor Telegraaf-abonnees)

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");