Nieuws/Binnenland
794688
Binnenland

Rechter in opspraak

De kantonrechter die vakbond FNV gelijk gaf in een geschil tegen thuiszorgbedrijf Vérian, heeft zelf een betaalde nevenfunctie bij FNV. Daarmee is de schijn van belangenverstrengeling gewekt.

Dat bevestigt de advocaat van Vérian. Een uitspraak van de Gelderse kantonrechter Roovers haalde vorige week het nieuws. Volgens de rechter mag thuiszorgorganisatie Vérian de lonen van ongeveer 600 medewerkers niet zomaar verlagen. Vérian wilde dit doen omdat er door rijksbezuinigingen op de zorg steeds minder geld binnenkomt.

Maar Roovers oordeelde dat die beslissing onvoldoende is onderbouwd, en dat de loonsverlaging in strijd is met de cao. Vakbond FNV kraaide victorie, volgens zegslieden zou de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere thuiszorgorganisaties die de lonen ook willen verlagen. Maar Roovers deelde de betrokken partijen voorafgaand aan het proces niet mee dat hij een nevenfunctie vervult bij FNV. Want naast zijn werk als kantonrechter is hij sinds 2012 ook voorzitter van de beroepsinstantie van FNV. Dit is een interne commissie die geschillen tussen leden en de vakbond oplost. Roovers ontvangt 400 euro per zaak bij FNV en behandelt jaarlijks een handjevol gevallen.

Advocaat Piet van den Berg, die Vérian bijstaat, wist tijdens de zaak niets van de nevenfunctie van Roovers. Lees meer in De Telegraaf van vandaag