Nieuws
794886
Nieuws

Wat Zij Vindt

Geef alle schoolgaande kinderen vijf snipperdagen!

Een kwart van de Nederlanders blijft thuis deze zomer. Ze gaan niet op vakantie en de belangrijkste reden daarvoor is het geld. Of beter: het gebrek aan geld. Met een ondergemiddeld inkomen kun je het torenhoge prijskaartje van een beetje zomervakantie ook niet bekostigen. Zelfs de simpelste vakantieparken vragen absurde bedragen voor hun vervallen huisjes en ongeïnspireerde animatieprogramma. Ik pleit daarom voor vijf jaarlijkse snipperdagen voor schoolgaande kinderen, zodat iedereen de mogelijkheid krijgt ook eens buiten het seizoen voor een acceptabele prijs te genieten van een weekje weg.

Wil je weten wanneer de zomervakantie in Nederland begint? Dan kun je het rooster van de Rijksoverheid raadplegen, maar je kunt net zo goed bij ieder willekeurig reisbureau of vakantiepark naar de prijzen kijken. Daar waar de bedragen ineens verdubbelen of verdriedubbelen is het zo ver. Twee weekjes Ibiza met het hele gezin? Trek maar een slordige 5.000 euro van je bankrekening. Maar ook voor een vooroorlogs huisje op een park in Limburg hebben wij een paar jaar terug nog een kleine 1.000 euro neergeteld. En dat heeft niet iedereen even liggen. Sterker nog: zo’n 25% heeft het dus niet!

Al jaren pleit zo nu en dan weer eens iemand voor snipperdagen voor alle schoolgaande kinderen. Steeds weer stuit het op een onvermurwbaar bekrompen NEE van hogerhand. Een school in Veenendaal is vorig jaar nog door de onderwijsinspectie op de vingers getikt. En de onderbouwing van Jan Willem Swane, woordvoerder van de inspectie loog er niet om. “Snipperdagen kunnen niet. In de Leerplichtwet staat precies omgeschreven wanneer wel extra verlof mag worden gegeven: bij omstandigheden van zwaarwegende aard. Dat moet echt per geval beoordeeld worden”. Snipperdagen kunnen niet. Snipperdagen kunnen NOG niet! Pas die wet toch aan!

Het zou zoveel oplossen. Ouders hoeven niet langer te liegen als ze hun kinderen toch die ene vrijdag meenemen naar het weekendje weg vanwege het 40-jarig huwelijksfeest van  opa en oma. Leerplichtambtenaren hoeven niet langer gezinnen met kinderen op luchthavens te controleren in de dagen voorafgaand aan de echte vakantie. De pistes in wintersportgebieden zouden niet langer in een paar piekweken in het jaar bom- en bomvol zitten met hordes vakantiegangers. En, de belangrijkste reden dus, die vijf dagen bieden minder bedeelden de mogelijkheid er ook eens uit te gaan. Een huisje huren in mei of begin oktober scheelt zomaar de helft. En eens een keertje een vliegvakantie met het hele gezin, komt dan ook wat meer binnen handbereik.

Ik vind dat iedereen recht op vakantie, maar als deze neerwaartse trend doorzet, is dat steeds meer alleen weggelegd voor de mensen met het meeste geld. Vijf snipperdagen, meer niet, alleen op te nemen in tijdsvakken die de school bepaalt (dus niet tijdens toetsweken of andere belangrijke periodes). En daarbij wil ik ook pleiten voor een verlichting voor de werkdruk op leerkrachten, want die moeten er uiteraard door dit extra stukje administratie niet op achteruitgaan!

Lees ook:

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!