Nieuws/Binnenland
794914
Binnenland

'Eerste keer Tunesië, maar nooit meer'

Hij had er nog ruzie over gehad met de familie, de vakantie naar Tunesië, na die aanslag in maart op het Bardomuseum in Tunis. Daarbij waren meer dan twintig doden gevallen. Willem Verbaan en zijn vrouw Loes waren toch gegaan. Twee dagen geleden was hij aangekomen, in Sousse, en hij had de familie beloofd op het hotelcomplex en het bijbehorende strand te blijven.

Daar was het echtpaar uit Pijnacker vrijdag dan ook. Op het strand bij het hotel. Loes Verbaan lag te slapen toen de terrorist met zijn bootje op het strand aankwam, hij zag hem aankomen. „Tsjak, tsjak, tsjak”, zegt Verbaan, zo klonk het geluid van het vuurwapen.

Verbaan zag „hele nare dingen. Dode mensen, mensen die in hun hoofd waren geschoten”. Hij zag ook dat er een granaat werd gegooid. En hij denkt te weten dat er twee terroristen waren, in het zwart gekleed.

Nooit meer

Zij dacht dat het vuurwerk was en wilde rustig haar spulletjes bij elkaar pakken. Pas daarna zag ze de paniek en rende het echtpaar het eigen hotel, El Mouradi, in. Ze bleven een aantal uren op hun kamer zitten, maar daar voelden ze zich niet veilig. Samen met een groot aantal andere toeristen verzamelden ze zich vrijdagavond laat in de lobby van hun hotel. Dat ligt vlak naast hotel Impérial Marhaba, waar de aanslag plaatsvond.

De echte klap moet nog komen, vermoedt Verbaan. Maar ze willen wel zo snel mogelijk weg daar, de koffers staan klaar om te gaan. „Dit was de eerste keer in Tunesië”, zegt Verbaan. „Maar ik ga nooit meer terug.”