Nieuws/Buitenland
794925
Buitenland

Dominee Obama

Het was niet verwacht, maar president Obama stipte vrijdag tijdens de herdenkingsdienst voor dominee Clementa Pinckney in Charleston toch even de controverse over de confederatievlag aan.

Hij zei het ermee eens te zijn dat de zuidelijke oorlogsvlag weggehaald moet worden bij een monument voor het Capitol in South Carolina.

De president sprak daarnaast vol passie en liefde over de dominee, die vorige week samen met acht andere Afro-Amerikanen in de Emanuelkerk door de 21-jarige racist Dylann Roof werd doodgeschoten.

Rassendiscussie

Obama was een vriend van de 41-jarige Pinckney, die senator was in South Carolina en bekend stond als mensenrechtenactivist. Zo wilde Pinckney politiemensen met camera’s uitrusten na alle ophef over blanke agenten die betrokken waren bij de dood van zwarte arrestanten.

De president riep tijdens de dienst in het historische centrum van de stad, die door duizenden mensen werd bezocht, ook op tot het inperken van wapens in het land.

Sinds de schietpartij is de rassendiscussie in de VS nog meer aangewakkerd. Obama wees er eerder al op dat racisme in zijn land nog steeds wijdverspreid is, ondanks dat de eerste zwarte president aan het roer staat.

De omstreden confederatievlag die door de zuidelijke staten werd gebruikt tijdens de Amerikaanse burgeroorlog om te vechten tegen de afschaffing van de slavernij is inmiddels op steeds meer plaatsen taboe.

Obama zong aan het eind van zijn toespraak Amazing Grace. Bekijk de video hier.