Nieuws
794927
Nieuws

Dag van tegenstellingen

De eerste dag van de jubileumeditie van Concert at Sea op de Brouwersdam kreeg een schaduw mee van de verschrikkelijke aanslag op een toeristenstrand in Tunesië.

Tussen alle muzikale hoogtepunten op een zonovergoten festivalterrein werd er begin van de dag veel gepraat over wat zonnebadende toeristen daar overkwam. "Muziek hier leidt tot zoveel saamhorigheid. Dan kun je je toch gewoon niet voorstellen wat mensen ertoe brengt elkaar dit aan te doen," zei Anita van Dongen uit Hoorn, die al sinds het eerste Concert at Sea in 2006 naar Zeeland afreist.

Concert at Sea is een gemoedelijk festival met voornamelijk Nederlandse bands, waar hele gezinnen naar toe trekken.  Anneke de Wild uit Middelburg komt er ook al sinds het begin. "Toen was ik 9. En ik heb het alleen maar zien groeien. Net als ik dus."

Muzikale vriend

Paskal Jakobson begon op de eerste dag met Cover at Sea, waar de populaire Zeeuwen zoals gebruikelijk nummers van anderen ten gehore brachten, met het prachtig gezongen nummer Open van Thé Lau als een ode aan de muzikale vriend van wie hij vlak voor zijn overlijden afscheid nam.

De kracht van Concert at Sea is volgens Paskal dat het festival is georganiseerd door een band. Op een gezellig zitje tussen de kleedkamers backstage waar op dat moment ook Lenny Kravitz rondliep, vertelde hij: "Muzikanten zijn vaak verbaasd doordat we het backstage zo goed voor elkaar hebben. Er zijn terrassen met uitzicht over zee. Uitstekend eten en drinken. Dat soort dingen."

 

Kwetsbaar

De wereldband Counting Crows die pas vandaag optreden, waren daarom op de eerste dag al gekomen en zaten op het podium terwijl Bløf Cover at Sea deed. Drummer Norman zong daar vertederend kwetsbaar Are you with me van Lost Frequencies. Norman: "Ik durfde dat omdat Edwin Evers drumde. Aan hem kan ik de stokjes wel overlaten." Op een Segway had Paskal Edwin 's ochtend rondgeleid. "Wij zijn bevriend. Hij was nog nooit geweest. En leuk dat hij het vond."

De Counting Crows, die op Europese tournee zijn, zetten 's middags Renesse op zijn kop. "Ze deden daar een volledige sound check omdat er iets mis leek met de oortjes. Alle flightcases zijn open gegaan. Renesse heeft genoten!" vertelde Paskal.

Hoogtepunt van de eerste dag was Lenny Kravitz, die de hele Brouwersdam in vervoering bracht met een betoverend  concert van bijna 2 uur. Beste tweede was Dotan, bij wie niets meer te merken was van stemproblemen. De band Kensington was goed, maar had last van een dove geluidsman, waardoor de klanken vervormden. Ook zij moeten de oortjes checken.