Nieuws/Buitenland
794936
Buitenland

Moslimcommandant Srebrenica uitgeleverd

Zwitserland heeft de gewezen commandant van de Bosnische moslims in Srebrenica, Naser Oric, uitgeleverd aan Bosnië. Dat heeft justitie in Zwitserland vrijdag bekendgemaakt. Oric werd eerder deze maand gearresteerd op de luchthaven van de Zwitserse stad Bern.

„In het gezelschap van Zwitserse agenten is hij vanmiddag in Sarajevo aangekomen waar hij is overdragen aan de lokale autoriteiten”, aldus justitie in een vrijdag verzonden verklaring. De Bosnische moslim werd aangehouden na een arrestatieverzoek van de Servische autoriteiten. Daarop vroeg zowel Bosnië als Servië om zijn uitlevering.

Oric werd in 2008 in hoger beroep vrijgesproken van oorlogsmisdaden door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Zijn arrestatie nu zou samenhangen met oorlogsmisdaden begaan in Srebrenica in 1992. Oric en anderen worden verdacht van de moord op negen Serviërs.

Na aankomst in Sarajevo werd Oric verhoord door de Bosnische aanklager voor oorlogsmisdaden. De aanklager zag geen aanleiding om Oric vast te houden en liet hem daarom vertrekken, aldus Bosnische justitie. Oric moet zich wel geregeld bij de politie melden. Ook mag hij geen contact hebben met mensen die getuigen in zijn zaak zijn.