Nieuws/Buitenland
794952
Buitenland

'Slachtoffer was baas van verdachte'

Onthoofding bij aanslag Frankrijk

Bij een aanslag op een Frans gasbedrijf in Saint-Quentin-Fallavier is vrijdag iemand onthoofd. Volgens persbreuau AFP zou het slachtoffer de baas zijn van de dader.

Het lichaam werd buiten het bedrijf gevonden met twee vlaggen van terreurorganisatie Islamitische Staat. Het hoofd hing verderop aan een hek langs de weg. Op het lichaamsdeel waren Arabische teksten geschreven.

Het slachtoffer was een bedrijfsleider van een transportbedrijf. De man was toevallig op het terrein van het bedrijf om een bestelling af te leveren, meldt Le Dauphiné Liberé.

 

 

De hoofdverdachte van de terroristische aanslag op een gasfabriek vrijdag bij Lyon, Yassin Salhi, zou een getrouwde man en vader van drie kinderen zijn. Dat meldde vrijdag de krant Le Parisien. Hij woonde in een dichtbevolkte voorstad van Lyon, Saint-Priest, niet ver van de plaats van de aanslag Saint-Quentin-Fallavier. Volgens een buurvrouw as het een erg beleefde man. Salhi werd na de aanslag overmeesterd door een brandweerman, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. De politie heeft nog zeker een arrestatie in kringen rond Salhi verricht.

Ontploffingen

De aanslag werd gepleegd bij Air Products, een gasbedrijf in Saint-Quentin-Fallavier, vlak onder Lyon. Een automobilist  reed rond 10.00 uur het terrein op door een hek te rammen. Daarna zou hij in de fabriek meerdere gasflessen hebben laten ontploffen. Volgens de politie vielen daarbij zeker twee gewonden.

Terrorisme

Minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken is bij de fabriek om zich ter plekke te laten informeren over het drama. President François Hollande heeft de Europese top in Brussel spoorslags verlaten om terug te keren naar Parijs. Om 15.00 uur is er in het Élysée een spoedvergadering met het ministerie van Defensie. Tijdens een persconferentie voor zijn vertrek uit Brussel noemde Hollande de aanslag een terroristische aanval.

De Franse president drukte zijn volk op het hart om kalm te blijven. Volgens hem is het ook nog onduidelijk of de aangehouden verdachte hulp kreeg van een handlanger. Hij sprak over ,,een voertuig bestuurd door een persoon, mogelijk in het gezelschap van een ander, die inreed op dit bedrijf dat gasflessen bevatte''.

 

Fabriek levert aan NASA

Saint-Quentin-Fallavier valt onder het departement Rhône-Alpes. De autoriteiten hebben in de hele regio een verhoogde staat van paraatheid afgeroepen voor fabrieken en andere plekken die mogelijk doelwit zouden kunnen zijn. De terreurbestrijdingsbranche van de Franse politie is naar de plaats van de aanslag gestuurd. Het onderzoek richt zich op ,,moord en poging tot moord in een georganiseerde groep in relatie tot terrorisme'', zei het Openbaar Ministerie in Parijs.

Air Products is een Amerikaanse multinational. Het concern levert gas en chemicaliën zoals zuurstof, stikstof, waterstof, argon, helium en koolstofdioxide. Een van de bekendste klanten van het bedrijf is de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartorganisatie NASA. De NASA schiet al een halve eeuw ruimtevaartuigen de ruimte in met behulp van vloeibare waterstof van Air Products.

 

 

 

Volg hier het liveblog op je mobiel.