Nieuws
794954
Nieuws

Kleine maar fijne update

Review: Kindle Paperwhite (2015)

Eind 2014 lanceerde webwinkel Amazon in Nederland zijn Kindle-winkel voor e-books. Tegelijkerdtijd bracht het hier zijn Kindle e-reader uit, met de Paperwhite als middenmoter in het aanbod. Inmiddels is er een nieuwe versie van het apparaat uitgekomen met als belangrijkste verbetering een beter scherm.

Afgezien van het nieuwe scherm zijn er weinig aanpassingen, dus ik zal het in deze review vooral daarover hebben. De plus- en minpunten in mijn review van de vorige versie gelden verder nog allemaal, dus die zal ik ditmaal overslaan.

Nieuw

De resolutie van het nieuwe scherm van de Kindle Paperwhite is verdubbeld ten opzicht van die van zijn voorganger met als resultaat 300 pixels per inch. Dat zorgt voor een beduidend scherper beeld: letters worden lekker scherp weergegeven, wat het leesplezier verhoogt. Het verschil is groot genoeg dat gebruikers van de vorige Paperwhite prima het verschil kunnen zien. Leg je de twee versies naast elkaar, dan is het verschil helemaal duidelijk.

Naast het verbeterde scherm heeft Amazon ook de systeemsoftware op de nieuwe Kindle aangepast. Zo bevat de nieuwste versie een nieuw lettertype, Bookerly genaamd. Deze is door de makers ontworpen voor het lezen van schermen in plaats van papier en moet de leesbaarheid vergroten. Ook is de algehele 'typografische engine' - de software die beelden opmaakt uit de tekst van boeken - verbeterd om beter van de hogere resolutie gebruik te kunnen maken.

Dat blijkt te werken. Er is meer ruimte rond de individuele letters en tussen de regels waardoor het makkelijker is om zinnen te volgen. Niet dat dit een enorm probleem was bij de vorige Paperwhite, maar als fervent gebruiker van de oudere variant kon ik de verbetering wel waarderen.

Overigens komen beide softwarenieuwtjes voorlopig niet naar de oudere Paperwhite. De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk: wellicht heeft het te maken met het betere scherm van de nieuwe e-reader of wil het bedrijf mensen een extra reden geven om deze nieuwe versie aan te schaffen.

Prijs en vergelijkbare apparaten

De nieuwe Paperwhite heeft een adviesprijs van €139. Amazon heeft er echter een handje van om af en toe te stunten met de prijs. Zo was de vorige Paperwhite ten tijde van de introductie in Nederland voor rond de €110 te koop. Het kan dus lonen om even te wachten als je niet direct de nieuwste versie wilt hebben.

De oudere Paperwhite blijft voorlopig ook nog in het assortiment. Deze is voor €99 te koop. Mocht je het betere scherm dus niet zo belangrijk vinden, dan kun je jezelf een paar tientjes besparen. Zelf zou ik wel het geld overhebben voor het betere scherm.

Dan is er nog de Kindle Voyage, de premium optie in het Amazon-assortiment. Het bedrijf zit zichzelf echter flink dwars als het op deze e-reader aankomt. Het scherm van de nieuwe Paperwhite is namelijk net zo scherp als die van de Voyage. De enige verschillen zijn nu nog de hogere contrastratio en betere schermverlichting. Maar om daar nou €50 meer voor te betalen, vind ik een beetje teveel van het goede.

Kobo biedt met zijn Glo HD ook een vergelijkbare e-reader. De resolutie en pixeldichtheid is hetzelfde en hij is zelfs iets goedkoper: €129.

Conclusie

De nieuwe Kindle Paperwhite is simpelweg een uitstekende e-reader. Let wel: de vernieuwingen zijn niet genoeg om voor eigenaars van de vorige versie een upgrade aan te raden, maar voor mensen die al een oudere Kindle hebben of die nu pas instappen, is het mooiere scherm een fijne extra.

Of je voor een Kobo of Kindle moet kiezen hangt nog altijd voornamelijk af van persoonlijke voorkeur. Zelf vind ik het ecosysteem rond de Kindle iets overzichtelijker (zie mijn vorige review).